Megviseli a munka az emésztőrendszerét?

Stressz

Az izgalmas, kihívásokkal teli munka mindenképpen stresszel jár?

Napjainkban az izgalmas munkahelyi kihívások és a stresszt okozó túlterheltség között nagyon keskeny a választóvonal. A munkahelyi stresszhelyzeteknek számos oka lehet. Például:

A munkavállalók 23%-a nem tart szünetet munka közben, és nyolcból egy betegen is bejár dolgozni. Az okok között szerepel továbbá a túlóra, a túlterheltség és a munka feletti kontroll hiányának érzése. Vajon melyek a stressz leggyakoribb okai világszerte? Számos országban – így Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és az USA-ban – a pénzhiány szerepel az első helyen, a második helyen pedig az önmagunkkal szembeni szigorú elvárások állnak. Bár a munkahelyi stressz sok országban nem szerepel az első helyen a stresszt kiváltó okok között, könnyen beláthatjuk, hogy a fenti okok – a pénzhiány, az időhiány és a maximalizmus – szorosan összefüggenek a szakmai életünkkel. A stressztől pedig felborulhat az emésztőrendszerünk egyensúlya, ami diszkomfortérzetet és pszichés problémákat is okozhat.

Szervezetünk és a stressz nagyon sokféleképp hathat egymásra.

A hasi fájdalom stresszt okozhat, különösen, ha a fájdalom miatt nem tudjuk elvégezni a munkánkat vagy nagy horderejű problémákkal kell megbirkóznunk. Még gyakoribb azonban, hogy a stressz vált ki hasi fájdalmat, vagy a már meglévő fájdalmat súlyosbítja, mivel a vegetatív idegrendszer az emésztőrendszerben lévő idegekre is hatással van, és az emésztőrendszer ugyanazon stresszhormonokra és neurotranszmitterekre reagál, mint az agyunk: egyfajta „második agyként”, „bél-agyként” viselkedik. Egyes stresszhelyzetek felboríthatják a gyomor működésének finom egyensúlyát. Nem meglepő tehát, hogy a pszichés állapotunk az emésztőrendszerünkre is hatással van. A súlyos stressz vagy bánat csökkentheti vagy éppen fokozhatja a bélrendszer működését. De akár egy ördögi kör is kialakulhat: a bélproblémák, mint például az állandó hasmenés, hasi fájdalom vagy puffadás negatív hatással van a pszichés állapotra, és ha rosszul érezzük magunkat, hajlamosak vagyunk kerülni mások társaságát. A lelki egyensúly felborulása előidézheti az irritábilis bél szindróma tüneteit, vagy súlyosbíthatja a már meglévő tüneteket – és ezzel kialakul egy ördögi kör.

Hogyan győzhet a kihívás izgalma a munkahelyi stressz felett?

A munkahelyi stressz csökkentésének egyik módja az, ha végig gondoljuk a stressz okait, és megvizsgáljuk a hátterét. Az alábbi ötletek, módszerek segíthetnek abban, hogy lenyugodjunk és visszavegyünk egy kicsit a tempóból. A legfontosabb tanács: Ne stresszeljük magunkat, ha éppen csökkenteni próbáljuk a stresszt!

A feltöltődéshez néhány perc is elég

Mindenki tudja, milyen fontos a rendszeres testmozgás, azonban gyakran csak további stresszt okozunk magunknak vele, ahelyett, hogy csökkentenénk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk a számunkra ideális testmozgást, amely segít a feltöltődésben. Keressünk olyan rövid gyakorlatokat, amelyek jót tesznek a testi-lelki egészségünknek, csökkentik a stresszt, és elterelik a gondolatainkat. Egy rövid edzés a testünket és a lelkünket egyaránt felfrissíti. Különösen a jóga és a hasonló sportok jóleső és a test és lélek egyensúlyát helyreállító mozgásformák. Naponta akár már 10-15 perc torna is serkentő hatással van a szív- és érrendszerre. Sok olyan edzésfajta létezik, amely ezen az elgondoláson alapszik, és amelyet könnyedén a saját erőnlétünkhöz és preferenciáinkhoz igazíthatunk.

A légzőgyakorlatok szintén nagyon hasznosak lehetnek: könnyű beilleszteni őket a munkahelyi napirendünkbe, és a segítségükkel jobban érzékeljük légzési folyamatainkat, hogy ki tudjunk zárni minden egyéb érzékszervi ingert és teljesen el tudjunk lazulni. Érdemes a légzőgyakorlatokat beírni a naptárunkba!

Kezdjük jól a napot!

A stressz kezelése mindig hozzáállás kérdése. A mentális tréning segít a tisztánlátásban és a stressztűrő képesség javításában. A mindfulness (tudatos jelenlét) tréning és a meditáció pozitívan hat az agyi képletekre, és hozzájárul önmagunk jobb megismeréséhez. A mentális tréning mellett a kollégáinkkal való jó vagy baráti kapcsolat is sokat segíthet. Támaszkodjunk nyugodtan barátainkra és családtagjainkra, és minden egyes nap próbáljunk meg a lehető legtöbbet nevetni, és a lehető legjobban érezni magunkat.

A helyes táplálkozás is hozzájárul a jó közérzethez

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend növelheti a munkateljesítményünket, és kevésbé terheli meg az emésztőrendszert. Szánjunk elég időt az ebédre, és élvezzük ki ezt a mozgalmas munkanapon belüli nyugodt időszakot! Próbáljunk ellenállni a kész ebédeknek, bármennyire csábítóak is. Zöldségekből és a tegnapi vacsoránk maradékából mi is könnyen készíthetünk magunknak ebédet. Gyakorlat teszi a mestert – ha rendszeresen készítünk magunknak ebédet, egyre jobban belejövünk majd. Néha egy darabka csokoládét is megengedhetünk magunknak, hogy jobb kedvre derítsen minket.

Szépítő szendergés

Mindig aludjuk ki magunkat: hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, az nagyban személyfüggő, nincsenek kőbe vésett szabályok. Egy biztos: egy kimerítő nap után a szervezetnek mindenképp elég alvásra van szüksége a feltöltődéshez. A legtöbbünknek éjjelente 7-8 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát.

Lefekvés előtt legalább egy órával kapcsoljunk ki minden képernyőt, mivel a képernyő kék fénye megzavarja a nyugodt alvást. Célszerű lehet kialakítani egy lefekvés előtti rituálét, amely segít ellazulni – mint például egy kellemes fürdő vagy arcpakolás.

 

Tartsunk szünetet!

Ütemezzünk be rendszeres szüneteket a nap során, a legfontosabb feladatokat és projekteket pedig a nap elejére időzítsük. Ezenkívül próbáljunk meg gyakrabban delegálni feladatokat. Érdemes lehet új munkamodelleket kipróbálni, mint például az agilis projektmenedzsment, hogy a már megszokott dolgokat új szemszögből vizsgálhassuk meg. Mindig szánjunk időt arra is, hogy beszélgessünk a csapatunk tagjaival vagy leüljünk kávézni a kollégákkal – ezzel nemcsak a stresszt csökkentjük, hanem a kreativitásunkat is serkentjük.

Az édes semmittevés

A semmittevés napjainkra trenddé vált: ez a NIKSEN. A dán „hygge” (meghittség) fogalma után a holland NIKSEN szóból is életfilozófia vált, amely a kiegyensúlyozott életvitel szinonimája. Ez egy olyan stresszcsökkentő módszer, amelynek lényege szó szerint a semmittevés. Tehát nyugodtan lazítsunk pár percre, és bámuljunk ki az ablakon, vagy egyszerűen lézengjünk bármiféle konkrét cél nélkül.

Gyógynövényekkel az egészséges hétköznapokért

Az aktív stresszmegelőzéssel nagyon sokat tehetünk gyomrunkért, bélrendszerünkért és az általános jóllétünkért. Emellett azonban segítségünkre lehet egy olyan, természetes anyagokból előállított készítmény is, amely egyszerre több emésztőrendszeri zavar kezelésével hatékonyan enyhíti a funkcionális diszpepszia tüneteit, pl. az étkezést követő gyomorfájdalmat, a hányingert vagy a hasi nyomásérzést. Ez pedig nem más, mint a gyógynövény alapú Iberogast®. A sok hatóanyagot tartalmazó, gyógynövény alapú szerek különösen alkalmasak a többféle vagy állandóan változó tünetek kezelésére. A többféle természetes hatóanyag kombinálásával az Iberogast® enyhíti az emésztőrendszer olyan működési zavarait, mint a gyomorfájdalom, a teltségérzet vagy a hasi görcsök, és óvja a gyomor nyálkahártyáját. A csomagolás kicsiny méretének köszönhetően az Iberogast® bármikor kéznél lehet, akár a legnagyobb munkahelyi pörgés közepette is - olyankor, amikor a munkahelyi stressz által kiváltott gyomorpanaszok jelentkezni szoktak.

AMIT AZ IBEROGASTRÓL® TUDNI ÉRDEMES >
 

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!