Fokozott bélgázképződés

Ein Mann mitJeanshemand schaut nach links und lächelt nachdem er nicht mehr unter Blähungen leidet.

Fokozott bélgázképződés – Hogyan foghatjuk ki a szelet a vitorlájából?

Mindenekelőtt: pánikra semmi ok! A szelek képződése teljesen természetes. Mindenkinek van valamennyi gáz a bélcsatornájában, ez az emésztés normális része. Kellemetlenséget a túlzott gázképződés és annak tünetei, a puffadás és felfúvódás okozhatnak, bár természetesen kínos lehet az is, ha nyilvános helyen kell megszabadulnunk a beleket feszítő gáztól.

A béltraktusban lévő gáz távozásának néhány​ lehetséges módja:

 • Kiengedés szájon át (persze egy nyilvános büfi nem túl szalonképes)
 • Felszívódás és kilélegzés, kis mennyiségben (miután a gáz átjutott a tápcsatorna falain)
 • VAGY: A csörlő leeresztése (aminek a hangja pont olyan, mint egy... szellentés!)

Ha már a témánál vagyunk: ha 24 óra alatt 24 alkalommal távozik gáz, az még normálisnak minősül, csak az ezt meghaladó gáztermelődést nevezzük fokozott bélgázképződésnek.

A fokozott bélgázképződés okai:

Étkezési szokások: a túlzott bélgázképződés egyik legfontosabb és leggyakoribb okai a „rossz” étkezési és táplálkozási szokások.

Az étkezés sebessége: a sietős evés során a lenyelt étellel együtt gyakran nagy mennyiségű levegő is a béltraktusba jut.

Egyes ételféleségek: vannak fokozott bélgázképződést okozó táplálékok, mint például a lencse és a bab. Emellett a túlságosan tartalmas, zsíros vagy édes ételféleségek is felfúvódással járhatnak, csakúgy, mint a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás.

Cukorpótlók: bélgázosságot válthatnak ki a cukorpótlók is, például a szorbit és a xilit (ezeket alkalmazzák sok diétás, light és cukormentes élelmiszerben).

Stressz: a tartósan magas stressz-szint szintén emésztési problémákat okozhat.

Táplálékintolerancia: különösen a laktózzal és a fruktózzal szembeni intolerancia okozhat fokozott bélgázképződést. A lebontásukért és felszívódásukért felelős enzim hiánya miatt mindkét típusú cukor változatlan formában halad előre a tápcsatornában. A vastagbélben élő baktériumok örömmel fogadják a bőséges táplálékforrást, ám e cukrok lebontása során gázokat termelnek.

A bélflóra zavarai: a fokozott bélgázképződéssel küzdők bélflórájának összetétele eltérhet azokétól, akiknek nincs ilyen problémájuk.

Bélbaktériumok:a bélgázok nagyobb részét maguk a bélben élő baktériumok állítják elő – a normál emésztési folyamatok részeként. Ezt a folyamatot bizonyos ételféleségek felerősíthetik – a növényi rostokban gazdag ételek ugyan valóban egészségesek, de a felfúvódáshoz is hozzájárulhatnak.

Mit tehetünk a fokozott bélgázképződés ellen?

Számos otthoni praktika és gyógymód létezik a kellemetlen szelek ellen:

 • A bélgázképződést fokozó ételek mellőzése
 • Ha egyes ételféleségeket a szervezetünk rosszul visel, jobb kerülni őket: például a tejtermékeket laktózintolerancia, vagy a vörösbort és a sajtot hisztaminintolerancia esetén.
 • Gyermekeknél is felnőtteknél is jótékony hatású lehet az óramutató járásával megegyező irányban, finom, körkörös mozdulatokkal végzett hasmasszázs.
 • A helyileg alkalmazott melegítés, például a hasra helyezett meleg vizes palack ellazítja a belek izomzatát.
 • Használhatunk szélhajtó hatású növényeket is, például köményt. Ezek hatóanyagai olyan illóolajok, amelyek segítik a gázok távozását a bélből. A fokozott bélgázképződést nem akadályozzák meg, csak a gázoktól való feltűnésmentes megszabadulásban segítenek. Gyermekek esetében mindig ellenőrizze, hogy az adott szélhajtó rendelkezik-e gyermekgyógyászati javallattal.

Vagy próbálja ki a természetes gyógynövénykivonatokat tartalmazó Iberogast® készítményt, amellyel enyhíthetők az olyan emésztési problémák, mint például a fokozott bélgázképződés, a teltségérzet és a puffadás.

Az Iberogast® eredményessége a kilencféle, egymás hatását erősítő gyógynövénykivonat (köztük a kömény) egyedülálló kombinációjának köszönhető. Hatásos segítséget nyújt több emésztőrendszeri panasz esetén, mint például:

 • Hasi görcsök – spazmodikus vagy kólikaszerű, nem egy helyre összpontosuló gyomorfájdalom
 • Hányinger – a hányás sürgető szükségének érzése, amelyet ténylegesen nem követ hányás
 • Gyomorfájdalom – a gyomorfájdalom a kiváltó októl függően sokféle lehet. Rendszerint a törzs bal oldalán jelentkezik, a rekeszizom alatt.
 • Hasi fájdalom – a szegycsont alatti területre, illetve a has felső részére lokalizálódó fájdalom
 • Teltségérzet – teli gyomor érzése, amelyet nem előzött meg arra okot adó étkezés

Iberogast®

Az emésztőrendszeri zavarok általában nemcsak hogy rendkívül kellemetlenek és sokféle panasszal járnak, de a normális, mindennapi életet is gyakran megnehezítik. Szerencsére az Iberogast® segíthet: A kilenc gyógynövény kombinációja célba veszi az zavaró tüneteket.

AMIT AZ IBEROGASTRÓL® TUDNI ÉRDEMES >

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!