Citromfűlevél
(Melissae folium)

Citromfűlevél (Melissae folium)

Citromfűlevél (Melissae folium): a gyomrot nyugtató "folyékony arany"

A citromfű többrétű hatást fejt ki az emésztőrendszerben: egyrészt görcsoldó és nyugtató hatása révén ellazítja, enyhíti a görcsöket, emellett védi a gyomrot, és hatóanyagainak köszönhetően gyulladáscsökkentésre is alkalmas.

Honnan származik, mire használatos a citromfű?

A citromfű levelét (Melissae folium) már az ókorban is ismerték: akkoriban gyomorpanaszok, szívbetegség és nyugtalanság kezelésére használták. Nevét pikáns, citromos illatáról kapta.

A méhek is kedvelik az illatát, a kis, fehér virágokból zümmögve nyerik ki a nektárt és illatos mézet készítenek belőle. Az ember főként a levelét használja: saláták, öntetek, tésztaételek illatának fokozására, de olyan is van, aki befőzi.

A középkorban szerzetesek kezdtek bort és likőrt készíteni a citromfű hegyes, szív alakú leveleiből, elsősorban az emésztés könnyítésére. Többszörös gyógyító hatása miatt a citromfüvet (Melissa officinalis) a középkorban, Nagy Károly rendeletére kötelezően termesztették minden kolostorkertben. Ekkoriban a levelekből kinyert citromfű-illóolajat folyékony aranynak is nevezték, annyira értékes volt.

A citromfüvet még ma is használják emésztőrendszeri panaszok enyhítésére.

Emellett a citromfű a nyugtalanság kezelésére is széles körben használatos: nyugtató hatása van, enyhíti az álmatlanságot és a feszültséget, így megakadályozza, hogy ezek az érzések további emésztési gondokhoz vezessenek.

Hogyan segít a citromfű a beleknek?

A citromfű levelét illóolaj-kivonatokhoz használják. Ezek több jótékony hatású anyagot tartalmaznak, többek között tanninokat, ezeknek köszönheti a növény vírusellenes hatását. Az olajok terpéneket is tartalmaznak, elsősorban ennek tulajdonítható a növény nyugtató hatása. A citromfű másik hatóanyaga, az eugenol enyhíti az izomgörcsöket és érzésteleníti a szöveteket és elpusztítja a baktériumokat.

Görcsoldó hatásuknak köszönhetően ezek az anyagok segítenek enyhíteni az emésztőrendszeri puffadást és a fokozott gázképződést. Ezenkívül az Iberogastban® található citromfű és nyolc további gyógynövény aktív vegyületei tónusfokozó hatással vannak az emésztőrendszer izmaira a gyomor alsó részén, gyulladáscsökkentő hatásúak, és védik a bélnyálkahártyát.

TUDJON MEG TÖBBET A GYOMORFÁJDALOMRÓL >

Citromfűlevél

Érdekességek a citromfűlevélről

Tudta, hogy...

  • a citromfű a Földközi-tenger keleti részéről származik? A középkorban szerzetesek hozták el az értékes növényt a német kolostorokba, ahonnan aztán gyorsan elterjedt az egész országban.
  • főként Angliában, Kelet-Európában, Amerikában és Ázsiában termesztik, és levelét gyakran használják gyógyászati célokra?
  • az akár 70 cm-t is elérő citromfű a széltől védett, napos helyet kedveli és nagy a vízigénye?
  • másik elnevezése, a melissza, méhet jelent? A szó gyökere a méz jelentésű görög „meli”. Erős citromillatával vonzza a méheket, ezért a citromfüvet méhlegelők kialakításához is használják.
Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!