Emésztési zavar

Junge Frau mit weißem Shirt lächeltnachdem sie nicht mehr unter einer Magenverstimmung leidet

Emésztési zavar

Az emésztési zavart gyakran a „táplálékintolerancia” általános kifejezéssel is illetik. Akkor fordul elő, amikor a hiányzó emésztőenzimek miatt a szervezet a táplálékot nem megfelelően bontja le alkotóelemeire. Ennek eredményeként a tápanyagok megemésztése kerülő úton, például bélbaktériumok által történhet, ez pedig különféle tünetekhez vezethet. Ezenkívül a legsúlyosabb esetekben csak néhány tápanyag juttatható be a szervezet számára megfelelő mennyiségben (felszívódási zavar), ami hiánytünetek kialakulását okozhatja.

A táplálékintoleranciában szenvedő betegek nagy része kellemetlen tüneteket, például hányingert, hasi görcsöket és fájdalmat, valamint hasmenést és zsíros székletet tapasztal. Becslések szerint a fejlett országok lakosságának több mint 20%-a szenved valamilyen táplálékintoleranciában.

Milyen típusú táplálékintoleranciák léteznek?

Különbséget kell tenni az allergiás intoleranciák és a sokkal nagyobb csoportot alkotó nem allergiás intoleranciák között. Utóbbira az emésztőenzimek hiánya jellemző. Léteznek olyan, strukturális ok miatt létrejövő táplálékintoleranciák is, amik szervi betegség, például hasnyálmirigy-elégtelenség okozta enzimhiány kapcsán alakulnak ki. A leggyakoribb nem allergiás funkcionális intolerancia a laktózintolerancia. Erről akkor beszélünk, amikor a vékonybélben a laktáz enzim hiánya miatt a tejtermékekben található cukorféle, a laktóz emésztése nem megfelelően megy végbe.

Mi történik a „normál” emésztési folyamat során?

Hogy jobban megértsük, mi „romlik el” az emésztési elégtelenség esetén, érdemes egy gyors pillantást vetnünk az egészséges emésztésre: eközben lényegében kétféle módon történik meg a táplálék lebontása az összetevőire: mechanikusan (azaz a rágás és a gyomor-bélrendszer mozgásai útján), valamint kémiailag és enzimatikusan a gyomorsav és az emésztőenzimek révén. Ezt követően a különböző tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok a bélfal hámsejtjein keresztül felszívódnak a vérkeringésbe, amivel eljutnak testünk minden pontjára.

Hogyan alakul ki az emésztési zavar?

Számos szerv vesz részt az emésztési folyamatban annak érdekében, hogy a szervezet hozzájuthasson minden szükséges tápanyaghoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Az intolerancia elsősorban az alábbiakból eredeztethető:

 • Élelmiszer-allergiákon alapuló intolerancia: az intolerancia oka lehet élelmiszer-allergia (például diófélékre, halakra, szójakészítményekre). Ez az emésztőrendszeri panaszok mellett más allergiás reakciókat, például hőhullámokat, bőrkiütéseket és légszomjat is előidézhet.
 • Enzimhiányon alapuló intolerancia:ennek oka, hogy bizonyos táplálékok lebontása nem tud végbemenni, mivel a megfelelő emésztőenzimek nem állnak rendelkezésre elegendő mennyiségben.

Hol szenvedhet zavart az emésztés?

Hasnyálmirigy-elégtelenség miatt

A hasnyálmirigy enzimei lebontják a gyomortartalomban (a felaprított, emésztőnedvekkel keveredett táplálékban) található szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat, amint az a vékonybélbe ér. Ezeknek az enzimeknek a termelése, illetve felszabadulása különböző okok miatt, például műtétet követően, a szerv gyulladása vagy más hasnyálmirigy-betegségek esetén elégtelenné válhat.

Az epeműködés károsodása miatt

Az epe egy másik fontos emésztési feladatot lát el. Az epe a májban termelődik és az epehólyagban tárolódik. Segíti a táplálékban található zsírok lebontását és felszívódását. Ha az epe termelése vagy felszabadulása zavart szenved, néhány zsírféleség emésztetlenül ürül ki, és úgynevezett zsíros széklet alakul ki. Ezt előidézheti például az epekövesség, májgyulladás vagy más szervi betegségek is.

A bélrendszerben

A vékonybélben a táplálék az izomösszehúzódások révén tovább aprózódik és további enzimek segítségével lebomlik. A bél egyes megbetegedései, például a bélgyulladás vagy a Crohn-betegség a hátterükben zajló gyulladás következtében csökkent enzimkoncentrációhoz is vezethetnek.

A lisztérzékenység, más néven cöliákia szintén azok közé a betegségek közé tartozik, amelyek, ha nem ismerik fel, súlyos lefolyásúvá válhatnak. Ez a betegség elsősorban a beleket érinti, és oka a bizonyos gabonafélékben található, glutén nevű összetett fehérje által kiváltott - részben autoimmun, részben allergiás - reakció. A gluténtartalmú ételek a vékonybél nyálkahártyájának gyulladását váltják ki, ami a bél hámsejtjeinek pusztulásával járhat. Ennek eredményeként a tápanyagok nehezebben szívódnak fel, ami súlyos hiánytünetekhez vezethet. A tünetek és a klinikai kép súlyossága nagyon eltérőek lehetnek. Lehetséges tünetek többek között a hasmenés, fokozott bélgázképződés, zsíros széklet, étvágytalanság és fogyás, hányinger, fáradtság. A betegség azonban sokáig lappanghat. Oki kezelésre jelenleg nincs mód, csupán a gluténtartalmú élelmiszerek egész életen át tartó kerülése segíthet.

Az emésztési zavar hátterében, még ha nem is feltétlenül, de az emésztőrendszer egyéb súlyos betegségei is állhatnak. Ezért, kérjük, mindig forduljon orvoshoz, ha a tünetek hosszabb ideje fennállnak vagy hosszabb időre kiújulnak. Az orvos nagy bizonyossággal meg tudja állapítani a panaszai okát. Terápiás beavatkozásoknak csak a diagnózis felállítása után van értelme.

A szénhidrátok emésztésének elégtelensége

A szénhidrátok, például a laktóz (tejcukor) és a fruktóz (gyümölcscukor) az étrendünkben a legtöbb kalóriát biztosító tápanyagok közé tartoznak. De ha ezek emésztése nem megy végbe megfelelően a vékonybélben, azt nem csak a kalóriabevitelünk sínyli meg. A cukrok emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, és a vastagbélen végighaladva a baktériumok által végzett fermentáción (erjedési folyamaton) mennek át. A közben keletkezett gáz a funkcionális emésztőrendszeri tünetek, köztük a puffadás, a fokozott bélgázlépződés és a hasi fájdalom gyakoribb előfordulásával áll összefüggésben.

A laktóz, illetve a fruktóz nem megfelelő emésztése más betegségek, például a már említett hasnyálmirigy-elégtelenség, a Crohn-betegség vagy lisztérzékenység tüneteként, műtéti beavatkozás eredményeként, vagy egyszerűen az öregedés következtében is előállhat. Míg egyes emberek szervezetéből születésüktől fogva hiányzik a laktáz (a tejcukrok lebontásáért felelős enzim), igen gyakori az, hogy az öregedés természetes folyamata következtében csökken ennek az enzimnek a hatékonysága. Ez leküzdhető akár laktázkészítmények szedésével, akár a laktózbevitel csökkentésével járó étrendi módosításokkal.

Az emésztési zavar tüneteinek megjelenéséért a fruktóz megemésztését elősegítő enzimek – a szacharáz és a maltáz – hiánya is felelős lehet, de ez gyakran nem az enzimaktivitás csökkenésének, hanem inkább a túlzott mértékű fruktózbevitelnek tudható be. Az ember belei csak korlátozott mennyiségben képesek feldolgozni ezeket a cukrokat, mielőtt azok fermentációja megkezdődne a vastagbélben. A laktóz elégtelen lebontásához hasonlóan ebben az esetben is rendelkezésre állnak étrendkiegészítő készítmények a tünetek leküzdésére.

Milyen formában jelentkezik az emésztési zavar?

Az intolerancia és/vagy a felszívódási zavar tüneteinek köre változatos. Az emésztési zavar lehetséges tünetei közé tartoznak:

 • Hányinger - olykor hányással
 • Puffadás
 • Hasi görcsök
 • Hasi fájdalom
 • Hasmenés és/vagy székrekedés
 • Zsíros széklet, más néven szteatorrea (nagy mennyiségű, agyagszínű, habos, áthatóan bűzös széklet)

Hogyan vizsgálják az ételérzékenységeket?

Ha úgy véli, hogy valamilyen intoleranciában szenved, akkor figyelje meg egy ideig étrendi és tünetnapló segítségével, mire hogy reagál a szervezete. Ennek ismeretében orvosa kikérdezi Önt korábbi betegségeiről és ha szükséges, diagnosztikai eljárásokat is alkalmazhat az egyéb okok előzetes kizárása érdekében.

 • Ha intolerancia gyanúja merül fel, számos bevált vizsgálati eljárás létezik, például:
 • Kilégzési teszt (pl. feltételezett laktóz- vagy fruktózintolerancia esetén)
 • Vérvizsgálat (pl. lisztérzékenység vagy hisztaminintolerancia gyanúja esetén)
 • Vizelet- és székletvizsgálatok

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

A terápiás megközelítések ugyanolyan változatosak, mint az okok. Ha az alapbetegség szervi jellegű, akkor a kezelés természetesen elsődlegesen a kiváltó okra irányul. Ezt követően a tünetek rendszerint enyhülnek.

A diéta általában hasznos lehet a funkcionális okból létrejövő táplálékintoleranciák esetén. Kerülje azokat az ételeket, amelyeket nem képes megfelelően megemészteni, vagy amelyekre allergiás. Léteznek olyan mérsékelt diéták, amelyeknél csak a mennyiségét csökkentik a kiváltó anyagnak (például a szerzett fruktózintolerancia esetén), és vannak szigorú diéták, ahol az „irritáló anyag” teljes kiküszöbölésére van szükség. Néha lehetséges a hiányzó enzimek kívülről történő pótlása is, például laktózintolerancia esetén.

Ha a tüneteinek okaként az orvos ki tudja zárni az emésztési zavart, az allergiát vagy más betegségeket, akkor valószínűsíthető, hogy emésztőrendszeri működészavarban, például funkcionális diszpepsziában szenved. Ebben az esetben egy hatásos gyógynövények alkotta keverék segíthet egyensúlyban tartani a tápcsatorna izmait és megnyugtatni az irritált gyomoridegeket. Sok beteg használja az Iberogast® belsőleges oldatot, amely kilenc, egymás hatását tökéletesen kiegészítő gyógynövényt tartalmaz, és világszerte már több mint 80 millió embernek segített a funkcionális diszpepszia olyan tünetei esetén, mint a gyomorfájás, a hányinger vagy a puffadás.

A bélrendszer

Melyek a vékonybél, a vastagbél és a bélflóra feladatai? Tudjon meg mindent a belekről és azok működéséről. Olvassa el most!

HOGYAN MŰKÖDNEK A BELEK >

Iberogast®

Az emésztőrendszeri zavarok általában nemcsak, hogy rendkívül kellemetlenek és sokféle panasszal járnak, de a normális, mindennapi életet is gyakran megnehezítik. Szerencsére az Iberogast® segíthet: A kilenc gyógynövény kombinációja célba veszi az zavaró tüneteket.

AMIT AZ IBEROGASTRÓL® TUDNI ÉRDEMES >

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!