Borsmentalevél
(Menthae piperitae folium)

Borsmentalevél (Menthae piperitae folium)

Borsmentalevél (Menthae piperitae folium): illatos és gyógyhatású

A gyógynövények között a borsmenta régi ismerős. Már az ókori egyiptomiak is használták, ezt mutatja, hogy egyiptomi sírokban borsmentalevél-maradványokat találtak. A gyógyászat számos területén alkalmazzák, különösen a gyomor-bélrendszeri panaszok enyhítésére, például emésztési zavarok kezelésére, az emésztés támogatására. A borsmenta levelének fájdalomcsillapító és görcsoldó hatása van, de a fokozott gázképződést is enyhíti, valamint gyulladásra is használatos.

Honnan származik és mire használják még a borsmentát?

Egy ókori görög monda szerint a Kókütosz alvilági folyó partján élő Minthé vízi nimfa elcsábította Hádész istent, és azzal dicsekedett, hogy többet ér Perszephonénál. Az alvilág istennője bosszúból növénnyé változtatta, azzá, amit ma mentaként ismerünk. A régi görög név, az „édes illatú”-t jelentő hedyosmon ma már csak bizonyos fajtákra használatos, alig fordul elő.

A borsmenta nem önálló faj, a vízi menta és a fodormenta hibridje, nagy koncentrációban tartalmazza a mentol és menton szerves vegyületeket.

Ezeknek az erős illatú vegyületeknek köszönhető, hogy a borsmenta az egyik legismertebb természetes ízesítőanyag, amelyet rágógumikban, fogkrémekben és teákban is használnak. Nyugtató hatásának tulajdonítható, hogy rendkívüli népszerűségre tett szert az enyhe fejfájás, bőrirritáció, menstruációs és emésztőrendszeri panaszok kezelésében.

A borsmenta szinte bárhol megterem, de leginkább a nedves talajt és árnyas környezetet kedveli. Akár otthon is termeszthető cserépben, a gyógyhatáshoz szükséges hatóanyagok szabályozása és kinyerése azonban bonyolultabb folyamat, mint a tea vagy gyógynövényes olaj elkészítése, ezért javasolt a megfelelően elkészített gyógynövénykészítmények alkalmazása.

Ha kombinált, többféle gyógynövényt tartalmazó készítményt választunk, egyszerre enyhíthetünk több emésztőrendszeri tünetet. Az Iberogastba® kilencféle gyógynövénykivonatot válogattak kifejezetten azzal a céllal, hogy több emésztési panaszt egyszerre enyhítsen.

A borsmentalevél hatása az emésztőrendszerre

A borsmentalevél kivonatát elsősorban a fokozott gázképződés és a hasi fájdalom enyhítésére használják. Gyulladáscsökkentő hatása is lehet, ellensúlyozza a szabad gyököket a gyomorban, szabályozza a savtermelést. Emellett a borsmentát a népgyógyászatban felső légúti megbetegedések, például köhögés esetén is használják.

Borsmentalevél

Érdekességek a borsmentalevélről

Tudta, hogy...

  • a különösen erős gyógyhatásáról híres borsmenta a 17. században jött létre Angliában, több termesztett mentafajta keresztezésével?
  • a borsmenta általunk használt változata vadon nem terem?
  • a menta különböző fajtái főként abban térnek el, hogy milyen koncentrációban és összetételben tartalmazzák az értékes illóolajokat?
  • a borsmenta 30–70 cm-re nő meg, és könnyen felismerhető erős, jellegzetes illatáról?
  • lila virágai júniustól augusztusig nyílnak?
  • a borsmentát háromévente át kell ültetni, nehogy illatos, de alacsony hatóanyagtartalmú fajtává váljon?

Tekintse meg itt, milyen gyógynövények találhatók az Iberogastban®!

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!