Vérehulló fecskefű
(Chelidonium majus)

Schöllkraut mit der Zahl sieben

Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus): görcsoldó a természetből 

A vérehulló fecskefű gyógyító hatása már az ókorban is ismert volt. Európában elsősorban szemölcsök (verruca) ellen használták és használják ma is különböző készítményeit, a hagyományos kínai gyógyászatban pedig a vérkeringés serkentésére. Számos néven ismert, egyik angol elnevezése az ördögtej, amely a növény maró tejnedvére utal.

Ma a vérehulló fecskefüvet kombinált gyógynövénykészítményekben használják, mert összetevői bizonyítottan enyhítik az emésztőrendszer görcsös panaszait.

A vérehulló fecskefüvet manapság egyre kevesebbet használják a gyógyászatban, Európában már csak néhány készítményben található meg, az egyik ilyen az Iberogast®.

A vérehulló fecskefű hatása az emésztőrendszerre

Az Iberogastban® található vérehulló fecskefű a gyomorban elsősorban az antrum izomtónusát fokozza. Összetevői a szerotoninreceptorokhoz kötődnek és görcsoldó hatást fejtenek ki a bélben.

Emellett a vérehulló fecskefű kivonata, hasonlóan az Iberogastban® található többi gyógynövényhez, semlegesíti a szabad gyököket.

A vérehulló fecskefű görcsoldó hatása elsősorban a benne található alkaloidoknak köszönhető, melyek segítik az emésztést, enyhítik a görcsöket és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Az alkaloidoknak vírus-, mikroba- és daganatellenes hatást is tulajdonítanak. Fájdalomcsillapító, epetermelést fokozó és immunmoduláló hatásáról is vannak adatok.

AZ IBEROGASTRÓL >

Vérehulló fecskefű

Érdekességek a vérehulló fecskefűről

Tudta, hogy...

  • latin neve a „coeli donum”, azaz mennyei ajándék kifejezésből származik?
  • botanikai neve, a „chelidonium” a fecske jelentésű görög „khelidon” szóból alakult ki? Ennek magyarázata az lehet, hogy a vérehulló fecskefű tavasszal, a fecskék visszatérését követően kezd virágozni. Régen úgy tartották, hogy a fecskék vak fiókáikat a vérehulló fecskefű nedvével gyógyítják.
  • a gyógynövény Közép-Európában és Ázsiában őshonos? Mára egész Európában elterjedt, és a telepesek Észak-Amerikába is elvitték.
  • a vérehulló fecskefű körülbelül 50 cm magasra nő meg, és a lakott területeket kedveli?
  • élénksárga virágait áprilistól szeptemberig csodálhatjuk?
  • a vérehulló fecskefű könnyen megismerhető erős illatú, sárgás-narancssárgás tejnedvéről, amelyet akkor ereszt, amikor leszakítják?
  • a mákfélék családjába tartozik, a mák rokona?

Tekintse meg itt, milyen gyógynövények találhatók az Iberogastban®!

 

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!