Ideges/túlérzékeny gyomor (funkcionális diszpepszia)

Eine Frau mit kurzen dunklen Haaren und weißem Hemd hat die Arme verschränkt und schaut lächelnd nach rechts nachdem sie mit ihrem Reizdamsydromgelernt hat gut umzugehen.

Ideges/túlérzékeny gyomor – mi nyújthat segítséget a gyomoridegesség ellen?

Az ideges/túlérzékeny gyomor, más néven gyomoridegesség vagy funkcionális diszpepszia (FD) a has felső részére lokalizálódó zavar, amelyben a fejlett országokban élők közül sokan szenvednek.

Az irritábilis bél szindrómával (IBS) ellentétben ez főként az emésztőrendszer felső szakaszát érinti. A betegek 30%-ában a tünetek átfedést mutatnak. A funkcionális diszpepsziára és az irritábilis bél szindrómára „funkcionális emésztőrendszeri zavarokként” utalhatunk. Az orvosok akkor használják a „funkcionális” jelzőt, amikor kizárható a tünetek szervi oka, például a gyomorfekély.

A kiváltó okok sokfélék lehetnek, és néhány feltételezett ok még alaposabb vizsgálatra szorul. Az egyéni hajlamon kívül külső tényezők, például a táplálkozás vagy a stressz is kiválthatja a panaszokat. A kezelés első és legfontosabb célja a tünetek, például a hasi görcsök, a gyomorfájdalom vagy a puffadás enyhítése, emellett a kiváltó tényezők felderítésére, és ha lehetséges, azok megszüntetése is a törekszik. Ily módon a gyógyszeres kezelés mellett maguk a szenvedő alanyok is sokat tehetnek panaszaik enyhítéséért.

Milyen jellegzetes jelei és tünetei vannak a funkcionális diszpepsziának?

Az érintettek többsége nem tudja pontosan behatárolni a kellemetlen érzést a gyomrában. Egyesek nehezen meghatározható, felhasi diszkomfortérzetről panaszkodnak, míg mások „övszerűnek” írják le a fájdalmat, mivel az nem korlátozódik a hasra, hanem a hát felé is kisugározhat.

A funkcionális diszpepszia leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 • Korai jóllakottságérzés – megtelt gyomor érzése és az étkezés abbahagyása nem sokkal az evés elkezdése után, ami nincs arányban az elfogyasztott táplálék mennyiségével
 • Gyomortájéki vagy felhasi fájdalom – a szegycsont alatti területre, illetve a has felső részére lokalizálódó fájdalom
 • Teltségérzet – teli gyomor érzése, amelyet nem előzött meg arra okot adó étkezés

A funkcionális diszpepszia tünetei lehetnek még az alábbiak:

 • Hányinger – a hányás sürgető szükségének érzése, amelyet ténylegesen nem követ hányás
 • Hányás – nyálka és gyomortartalom ürítése, vagy erős, nem produktív öklendezés
 • Gyomorégés / savas böfögés – savas ízű böfögés, égő érzés a nyelőcsőben
 • Hasi görcsök – spazmodikus vagy kólikaszerű, nem egy helyre összpontosuló gyomorfájdalom
 • Émelygés – hányingerszerű érzéssel társuló diszkomfortérzet
 • Étvágytalanság – nem mutatkozik evési kedv
 • Retrosternalis diszkomfortérzet – kellemetlen, fájdalmas vagy húzódó érzés a szegycsont mögött

Ha széklete véressé válik (friss vért lát benne vagy feketére színeződik), jelentős súlyt veszít, nehezen nyel, mindenképpen forduljon orvoshoz. Ezek a tünetek ugyanis emésztőszervi megbetegedésre utalhatnak, ami belgyógyász vagy gasztroenterológus általi azonnali kezelést igényel.

A funkcionális diszpepszia (FD) okai

A FD okai még ma sem teljesen ismertek. Korában azt feltételezték, hogy a Helicobacter pylori baktérium okozta fertőzés válthatja ki a FD-t, de ezt azóta külön entitásként kezelik.

Ehelyett az valószínűsíthető, hogy a FD hátterében több, együttesen ható fizikai, pszichológiai és szociális tényező áll (úgynevezett multifaktoriális háttér). Az egyik lehetséges ok az emésztőrendszert behálózó idegek túlérzékenysége. Az idegeknek ez a komplex hálózata (enterikus idegrendszer) az egész tápcsatornát átszövi, és irányítja az emésztési folyamatokat a szervezetben. Például, ha az idegek túlságosan érzékenyek a normális mértékű és egészséges nyomásra, pl. a táplálékfelvétellel járó nyomásra, az fájdalomérzetet eredményezhet.

A gyomor motilitási zavara továbbá az egyike a diszkomfortérzetet kiváltó okoknak:

A gyomor izmai ritmikus összehúzódásuk és elernyedésük révén összekeverik, majd továbblökik a pépesített táplálékot. Előfordul azonban, hogy a gyomor elvéti ezt az ütemet. A felső raktározó részben lévő izmok túl feszesek ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a térfogatváltozáshoz, ami az elfogyasztott táplálék befogadásához szükséges fizikai tér kialakításával jár. A gyomor alsó, vékonybélbe vezető részében az izmok túl lazák ahhoz, hogy továbbhajtsák a táplálékot a vékonybél felé. Ez kellemetlen nyomást, teltségérzetet, vagy akár rögtön az étkezés elkezdése után korai jóllakottságérzést eredményezhet.

A FD tüneteinek kiváltó okai közül néhányat már ismerünk, másokat egyelőre csak gyanítunk. A tünetek hátterében az étkezési szokások is állhatnak. Sok érintettnél a kávé, a csípős fűszerek, az alkohol és/vagy a zsíros ételek fogyasztása felhasi fájdalmat okoz. A tejtermékekkel, tojással és bizonyos típusú gyümölcsökkel való összeférhetetlenség ugyancsak előidézheti a tüneteket.

Nem kizárható, hogy a FD öröklött tulajdonságok miatt is kialakulhat – egy új tudományos modell azt mutatja, hogy egy fertőzés vagy bizonyos táplálékantigének (pl. búza) károsíthatják a bélnyálkahártyát, amely szisztémás immunválaszhoz vezethet, ami pedig pszichológiai tüneteket okozhat.

Ezenkívül a FD tüneteinek kiváltásában pszichológiai okok vagy a nem megfelelő táplálkozás is közrejátszhatnak, például a tartós stressz vagy a kiegyensúlyozatlan étrend. A súlyos konfliktushelyzetek és a pszichológiai stresszfaktorok, úgy, mint a szorongás vagy a depresszió, bizonyítottan összefüggenek a FD-vel. Ez egy olyan ördögi kört eredményezhet, amelyben a mentális stressz ingerli a gyomrot, a FD tünetei pedig fokozzák a mentális stresszt.

Ha az alanyokat éberebbé teszik a saját zavarukat illetően, gyakran tudatosabban képesek azt kezelni. Ennek megvan az az előnye, hogy pozitív befolyást gyakorolhatnak azt állapotukra, például egészségesebben kezdenek étkezni, így a későbbiekben nem bukkannak fel a tünetek. Ugyanakkor azzal a hátránnyal járhat, hogy ha fokozottabban figyelnek a fizikai folyamatokra, intenzívebbnek élik meg a panaszokat.

FD: nehéz diagnosztizálni

Gyakran nem egyszerű felállítani a FD vagy az irritábilis bél szindróma diagnózisát: a „FD” diagnózisa akkor mondható ki, ha a gyomorral kapcsolatos tünetek egy hat hónapos időtartam alatt legalább tizenkét héten át fennállnak, és egyértelmű szervi ok nem állapítható meg.

Érdekesség: az ipari országok népességének 10–20%-a szenved FD-től.

Az IBS és a FD közötti különbségek

A FD és az irritábilis bél szindróma tünetei sok tekintetben hasonlóak. A betegek akár 30%-a a FD tüneteit az irritábilis bél szindróma tüneteivel átfedésben érzékelheti. A két zavar kockázati tényezői és kiváltó okai hasonlóak.Miben áll tehát a különbség?

A FD fő tünetei:

 • Korai jóllakottságérzés
 • Felhasi fájdalom
 • Teltségérzet

Az irritábilis bél szindróma fő tünetei:

 • Az alábbiakkal összefüggő fájdalom:
 • Változás a székletürítés gyakoriságában vagy
 • Változás a széklet állagában

A panaszok lokalizálása azonban némiképpen segítheti a különbségtételt: míg a FD tünetei főként a gyomor-bélrendszer felső részében jelentkeznek, az irritábilis bél szindrómában szenvedők leginkább a székletürítés gyakoriságának és állagának megváltozására, például hasmenésre és/vagy székrekedésre panaszkodnak.

Az IBS pontos oka máig sem ismert. Mint már említettük, az orvos által IBS-sel diagnosztizált betegek emésztőrendszerében túlérzékenyek lehetnek az idegek. De ez csupán egy a lehetséges okok közül. Az orvosok és a kutatók egyaránt úgy vélik, hogy pszichológiai tényezők is szerepet játszhatnak.

Ideges/túlérzékeny gyomor és funkcionális diszpepszia – egy és ugyanaz?

A funkcionális zavar egy általános kifejezés az olyan klinika kórképekre, mint az irritábilis bél szindróma vagy a FD szindróma. Az egyik tudományos definíció szerint a funkcionális zavar „az emésztőrendszer felső és alsó szakaszában jelentkező panaszok fokozott és egyre intenzívebb előfordulása, ami több mint 12 hétig fennáll vagy ismétlődik az emésztésben részt vevő szervek bármelyikének rutin diagnosztikai vizsgálatban kimutatható megbetegedése nélkül”.

A FD lehetséges kezelési módjai

Próbálja ki a „több támadáspontú” Iberogast®-ot, amely számos tünet egyidejű enyhítését teszi lehetővé. Az Iberogast® helyreállítja a gyomor motilitását. Vizsgálatok kimutatták, hogy az Iberogast® képes továbbá megnyugtatni a bélrendszer idegeit, valamint normalizálja a gyomorsav-termelést és védi a gyomornyálkahártyát.

További tanácsok

A FD tünetei sokféleképpen enyhíthetők. Az alábbi módszerek többségükben segíthetnek abban, hogy egészségesebbnek érezhesse magát. Az, hogy végül ténylegesen melyik válik be, egyénenként változó – tegyen próbát!

 • A több mint egy hete fennálló vagy vissza-visszatérő panaszokkal kapcsolatban forduljon szakorvoshoz, hogy hamar kizárható legyen a szervi megbetegedés.
 • Lazítson: kerülje a túlzott stresszt, és törekedjen kiegyensúlyozottságra a munkájában. Próbáljon ki könnyebb, jótékony hatású mozgásformákat, például jógázzon vagy sétáljon.
 • Ügyeljen a rendszeres étkezésre. A legtöbb ember számára kedvezőbb a napi ötszöri, kisebb adagokban történő étkezés, mint például a napi kétszeri kiadós evés – próbálja ki, hogy az Ön számára melyik a megfelelőbb, és tartsa magát ehhez.
 • Szánjon elég időt minden egyes étkezésre, és ne habzsoljon – lassan, élvezettel egyen.

Kerülje azokat az ételeket, amelyek nem tesznek jót Önnek (például kávé, alkohol, csípős fűszerek).

Ha a FD-t pszichés gond okozza, kiegészítő kezelésként vegye fontolóra a pszichoterápiát. Háziorvosa beutalhatja Önt egy specialistához, vagy keressen fel egy pszichológust.

Iberogast®

Az emésztőrendszeri zavarok általában nemcsak, hogy rendkívül kellemetlenek és sokféle panasszal járnak, de a normális, mindennapi életet is gyakran megnehezítik. Szerencsére az Iberogast® segíthet: A kilenc gyógynövény kombinációja célba veszi az zavaró tüneteket.

AMIT AZ IBEROGASTRÓL® TUDNI ÉRDEMES >

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!