Keserű tatárvirág
(Iberis amara)

Iberis amara (Keserű tatárvirág)

Keserű tatárvirág (Iberis amara): kis virágok nagy hatása

 

Sokféle emésztőrendszeri panaszra

A keserű tatárvirágot már nagyon régi források is említik: Galénosz, a görög orvos (i. sz. 131–215) állítólag egy ibériai beteget kezelt a virágával. A késő középkorban könnyen beszerezhető házi patikaszernek számított, amelyet görcsökre és gyulladásokra használtak, általában bor vagy tonik formájában. Ma a gyógynövényt az Iberogast® kombinált készítményben alkalmazzuk, elsősorban emésztőrendszeri tünetek kezelésére: ide tartozik a puffadás, a hasi görcs, valamint a teltségérzet és a hányinger.

Honnan származik a keserű tatárvirág?

A Földközi-tenger sziklás partjai tökéletes élőhelyet jelentettek ennek a kiválóan alkalmazkodó növénynek. Manapság gyakran találkozunk vele sziklakertekben Európa-szerte: apró, csipkeszerű fehér virágai tökéletes társai más, kései virágzású növényeknek. Minden tatárvirágnak négy, különböző méretű fehér szirma van, amelyek együtt apró masnira emlékeztetnek.

A tatárvirág illata édes, de az íze meglehetősen keserű – ez a tulajdonsága a nevében is megjelenik. A latin neve is az „amarus” (jelentése: keserű) szóból származik. A nemzetségnév, az „Iberis” görögül zsázsát jelent, illetve egy másik elmélet szerint Spanyolország ókori római nevéből (Ibéria) származik: itt termett a növény és, mint említettük, az első feljegyzésekben szereplő tatárvirággal kezelt beteg is itt élt.

A növény angol megnevezése is az eredetére utal, de a Földközi-tenger másik partjára. Az édességet idéző „candytuft” név azonban nem a növény ízére, hanem Kréta legnagyobb városának, Hérakleionnak az egyik ősi nevére, Kandiára utal: itt is bőségesen termett a tatárvirág.
Ma több országban veszélyeztetett fajnak számít, mivel természetes élőhelyén már nagyrészt mezőgazdasági termelés folyik.

A keserű tatárvirág hatása az emésztőrendszerre

A gyógynövény különösen jó hatással van az emésztőrendszer mozgásaira. Kivonata tónusfokozó hatással van a renyhe izmokra, például a gyomor alsó, a táplálék továbbításáért felelős részén. Ennek köszönhetően segít enyhíteni a teltségérzetet.

Az Iberogastban található keserű tatárvirág-kivonat enyhíti a teltségérzetet, emellett szabályozza a savtermelést és hozzájárul a nyálkahártya védelméhez, ezáltal a gyomorégést is csökkenti. A belek izomzatára is tónusfokozó hatást gyakorol. Bizonyos növényi anyagai a szabad gyökök képződését is gátolják

Iberis amara

Érdekességek a keserű tatárvirágról


Tudta, hogy...

  • a Bayer Vital GmbH a vállalat darmstadti székhelye közelében nagy mennyiségben termeszt tatárvirágot? Teszi ezt immár több mint 50 éve.

  • a vadon termő gyógynövényt Németországban a kihalás fenyegeti? Délnyugaton található még meg mezőkön, illetve szőlőkben, kisebb foltokban.

  • a keserű tatárvirág illata édes, de íze keserű?

  • a keserű tatárvirág minden évben májustól augusztusig virágzik?

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!