Gyomorfájdalom

Eine junge Frau mit blonden Haaren und gestreiftem Shirt schaut nach links und lächelt nachdem sie nicht mehr unter Magenschmerzen leidet.

Gyomorfájdalom és gyomorgörcs – mi okozza, és mit lehet tenni ellene?

Szinte mindenki átélte már: életében legalább egyszer szinte mindenkinél előfordul gyomor- és bélgörcs. A gyomorfájdalom és az emésztőrendszeri görcsök okai a stressztől a nem megfelelő étrenden át a különböző betegségekig széles skálán mozognak. A problémáért gyakran valamilyen emésztőrendszeri zavar a felelős. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogyan alakulnak ki az emésztőrendszeri görcsök, és milyen gyógyszerekkel és egyéb módszerekkel enyhíthetők.

Emésztőrendszeri görcsök – miről is van szó?

Szúró, húzó, vagy inkább nyomó jellegű fájdalom? A gyomorfájdalom sokféle lehet, és a kiváltó októl függően mindig másként jelentkezhet. Bármilyen is a fájdalom, egy dolog mindig ugyanaz benne: a helye. A gyomor a törzs bal oldalán, nagyrészt a bal bordaív alatt található. Az ezen a testtájon jelentkező fájdalom legvalószínűbb forrása a gyomor.

A gyomorgörcs a gyomorfájdalom súlyos formája, amelyet erős, kólikás fájdalom jellemez. Általában csak másodpercekig tart, de annyira erős, hogy aki átéli, úgy érzi, mintha szétszakadna belül. Általában éles, égő vagy vágó jellegű fájdalomként írják le. A gyomorgörcs gyakran hirtelen, sorozatosan jelentkezik.

A bélfájdalom ezzel szemben leginkább a test középső régiójának mélyéből ered. A legtöbb esetben a tünetek a köldök magasságában, vagy annál lejjebb jelentkeznek. A bélgörcsöt gyakran a bélmozgásból eredő hangok kísérik. Ha a vékonybél mellett a vastagbél is érintett, a fájdalom közvetlenül a bordák alatt is érezhető. Az emésztőrendszerben jelentkező görcsök helyét a beteg ritkán tudja pontosan meghatározni, ami nem megfelelő kezeléshez vezethet.

A gyomorfájdalom kialakulása

A gyomorfájdalom és az emésztőrendszeri görcsök okai sokfélék lehetnek.

A normál emésztési folyamat során, miután a megrágott táplálék a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizomgyűrűn (gyomorszáj) keresztül bejut a gyomorba, a gyomorfal izomzata hullámzó-gyúró mozgásokba kezd, melynek célja a gyomortartalom összekeverése. A szájban már megrágott és nyállal összekevert étel a gyomorban tárolódik, és előkészítődik a további emésztésre. A félfolyékony/szilárd gyomortartalom akár öt órán át a gyomorban marad. Ezalatt a keverő mozgások hatására tovább aprítódik, megkezdődik a fehérjék emésztése majd tovább halad a vékonybélbe.

Itt történik meg a táplálék lebontása a szervezet számára hasznosítható összetevőkre. Ezt szolgálják a hasnyálmirigy és az epehólyag emésztőnedvei, amelyek rögtön a vékonybél kezdeténél, a patkóbélnél keverednek a béltartalomhoz. A lebontott táplálék-összetevők a vékonybél redőzött, nagy felületű nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel. A tápanyagok a véráramba jutva válnak elérhetővé a szervezet többi sejtje számára. A vastagbél feladata a hasznosítható folyadék felszívása és a fennmaradó salakanyag ürítése.

Ha ennek az összetett rendszernek az egyensúlya felborul, az gyomorfájdalomhoz és emésztőrendszeri görcsökhöz vezethet.

A gyomorfájdalommal és az emésztőrendszeri görcsökkel együtt a következő tünetek is jelentkezhetnek:

 • Hasi nyomásérzés
 • Böfögés
 • Teltségérzet
 • Gyomorégés
 • Fokozott bélgázképződés
 • Hasi fájdalom
 • Bélgörcsök

E tünetek kezelése gyakran nehézséget jelent az érintettek számára – főleg, ha a tünetek gyakrabban jelentkeznek. A mindennapi élet rendje felborul, és szinte állandóan ott kísért az újabb panaszoktól való félelem.

Milyen egyéb kiváltó okai lehetnek a gyomorfájdalomnak és az emésztőrendszeri görcsöknek?

Mint már említettük, a motilitási zavar, illetve az idegek túlérzékenysége is felelős lehet még az emésztőrendszeri tünetek kialakulásáért. Ezek a diszfunkciók – egyebek mellett –funkcionális diszpepsziát vagy irritábilis bél szindrómát okozhatnak; az emésztőrendszer két olyan működési zavarát, amelyek esetében nem tárható fel mögöttes szervi ok. A funkcionális emésztőrendszeri zavarok, köztük a funkcionális diszpepszia, olyan tünetekkel jelentkezhetnek, mint a korai jóllakottságérzés, teltségérzet, puffadás vagy hasi fájdalom.

Ha például az idegek túlságosan érzékenyek az ingerekre, akkor az olyan természetes fizikai folyamatokat, mint a gyomor és a belek mozgása vagy telítődése, túlzottan intenzívnek érzékelik, és a jeleket a szenzoros receptorokon és az idegeken keresztül az agy felé továbbítják. Az agy befogadja ezeket a jeleket, a beteg pedig a has felső részében jelentkező gyomorfájdalomként vagy a köldök környékén fellépő bélgörcsként fogja érzékelni.

A túl ernyedt vagy túlzottan feszes gyomorizmokkal jellemezhető motilitási zavar úgyszintén vezethet hasi fájdalomhoz. Ha a fokozottan feszülő izmokat még további összehúzódásra ingerli például az emésztendő táplálék, a fájdalomreceptorok ingerületbe kerülhetnek.

Mindemellett a gyomorsav túltermelődése, sőt, a gyomorsavval szembeni túlérzékenység is megbonthatja a gyomornyálkahártya egyensúlyát. Az efféle irritáció hatására is fájdalomérzet alakulhat ki.

Más betegségek is okozhatnak súlyos gyomorfájdalmat. Gyomorhurut esetén például károsodik a gyomor belsejét bélelő nyálkahártya. A gyomorsav közvetlenül megtámadhatja a gyomornyálkahártya sejtjeit, ráadásul a gyomorban kiváltott fájdalom mellett egyéb kellemetlenségeket, például hányingert és hányást is előidézhet. A gyomorhurutot okozhatják baktériumok és gyógyszerek, de akár a saját immunrendszerünk is.

Továbbá felelősek lehetnek az emésztőrendszeri görcsökért az alábbi tényezők vagy betegségek:

 • Funkcionális diszpepszia (a fentiek szerint)
 • Irritábilis bél szindróma (a fentiek szerint)
 • Emésztőrendszeri fertőzések
 • Fokozott bélgázképződés
 • Puffadás
 • Reflux
 • Gyomorfekély
 • Gyomorrák

Gyermekeknél fellépő gyomorfájdalom

Ha bizonytalan a tünetei eredetét illetően, vagy azt gyanítja, hogy megbetegedett, ne habozzon felkeresni a megfelelő orvost. Az emésztőrendszeri problémákat nem mindig könnyű felismerni, mivel sok tényező játszik bennük szerepet.Az orvosa megpróbálja majd a lehető legjobban feltérképezni az Ön állapotát: megkéri majd, hogy számoljon be a panaszairól és az esetlegesen már meglévő betegségeiről. A kiváltó okok ismerete, a fennállás időtartama, a fájdalom típusa, helye és az egyéb kísérő tünetek is fontos szerepet játszanak a probléma behatárolásában. Az orvos továbbá érdeklődni fog általános életkörülményeiről és étkezési szokásairól, széklet- és vizeletürítéséről, valamint a testsúlyában bekövetkezett bármilyen változásról. A tapintásos vizsgálat, a gyomorhangok figyelése vagy a gyomor ultrahangos vizsgálata egyaránt segíthetik a végső diagnózis felállítását. Olykor vérvizsgálatra, gyomortükrözésre vagy vastagbéltükrözésre is szükség lehet.

A gyermekek viszonylag gyakran szenvednek hasi fájdalomtól. Az aggódó szülők megpróbálják kitalálni, mi okozhatja a panaszokat: Zsíros vacsora? Emésztőrendszeri vírus? Vagy csupán félelem az iskolától? A fizikai ok feltárásához mindig kérje orvos segítségét, különösen akkor, ha a fájdalom tartós vagy gyakran visszatér.

Főként a kisgyermekekre jellemző, hogy legtöbbször nem tudják helyesen megállapítani a fájdalom helyét, és a test más részei (is) érintettek lehetnek. Ha azonban a gyermekek állandóan hasfájásról panaszkodnak, annak forrása gyakran nem más, mint (iskolai) stressz. Ez ugyanis zavart okozhat a gyomor mozgásában (motilitásában) és túlérzékenységet az emésztőrendszerben – ezáltal pedig panaszokat válthat ki, például hányingert, puffadást, gyomorgörcsöket és bélgázosságot. A hasi fájdalmon kívül más tünetekkel is járhat a stressz, például a következőkkel:

 • Álmatlanság
 • Evési zavarok
 • Viselkedésbeli változások (agresszivitás vagy zárkózottság)
 • Koncentrációhiány
 • Fejfájás

Ha az efféle gyomorfájás oka a stressz, bizonyos módszerekkel megelőzhető és legyőzhető. Próbálja meg az alábbiakat:

 • Hallgassa meg figyelmesen a gyermekét, és kérdezze meg, hogy nem aggódik-e vagy fél-e valami miatt, majd kínáljon megoldási javaslatokat.
 • Segítse a gyermekét abban, hogy kikapcsolódást jelentő elfoglaltságokkal tölthesse a szabadidejét, például szórakoztató tevékenységekkel/hobbikkal, és elegendő ideje jusson a játékra és a barátokra.
 • Tegye vonzóbbá a gyermeke számára az iskolát, a rendszeres iskolába járást – máskülönben a probléma csak súlyosbodni fog.

Ha a bizonytalan a gyermeke tüneteinek eredetét illetően, vagy azt gyanítja, hogy megbetegedett, ne habozzon felkeresni a megfelelő orvost!

Gyomorfájdalom mozgás, futás és séta közben

Általánosságban véve a mindennapos mozgás és a mérsékelt intenzitású sporttevékenységek támogatják az emésztőrendszer egyensúlyát, például segítenek abban, hogy ritkábban forduljon elő székrekedés. Vannak azonban, akik gyomorfájdalomról számolnak be fizikai igénybevétel, például futás után. A tudomány régóta foglalkozik a sportolás és az emésztőrendszeri panaszok közötti kapcsolattal, de nem minden részletre irányult még alapos kutatás. A gyomorfájdalom egyik lehetséges magyarázata a nyelőcső záróizmára kifejtett nyomás növekedése közvetlenül a fizikai igénybevételt követően. Egyesek ezt fájdalmasnak érzik. A nyomás azonban a testmozgás befejezését követő egy órán belül normalizálódik.

A megerőltető fizikai aktivitás a gyomor motilitását és ürülését is befolyásolhatja. Egyes tanulmányok felvetik, hogy a magas intenzitású testmozgás gátló hatást gyakorolhat a gyomor ürülésére. Nagy erőkifejtés során a szervezet természetes módon jobban kiszárad, és a testhőmérséklet is megemelkedik.

A verseny előtt állók néha szénhidrátfeltöltéssel készülnek a megmérettetésre, sportolás közben több táplálék van a gyomrukban, és emellett érzelmi stresszt is tapasztalhatnak, ami a hormonfelszabadulással áll összefüggésben. Ezek mind-mind olyan járulékos tényezők, amelyek visszafoghatják a gyomorürítést, ez pedig különféle panaszokhoz vezethet.

Mit kell enni a gyomorfájdalom enyhítéséhez?

Sok ember súlyosbíthatja a már meglévő emésztőrendszeri panaszait egyéni étkezési szokásaival vagy táplálkozásával. Ha a tápcsatorna működése nem optimális, fontos a megfelelő, vagyis könnyen emészthető és gyomorbarát ételek fogyasztása.

Ez a rostokban és egészséges zsírokban gazdag ételeket jelenti, mint például:

 • sovány húsok és kolbászfélék (például szárnyasból készültek)
 • sovány sajtok
 • alacsony zsírtartalmú tej és tojásos ételek
 • növényi zsiradékok

Ugyancsak a jól tolerálható táplálékok közé tartoznak az olyan gyümölcsök és zöldségek, mint például:

 • alma
 • banán
 • körte
 • édeskömény
 • sárgarépa
 • cukkini

Az étel helyes kiválasztása mellett annak megfelelő elkészítése is ugyanolyan fontos. Az étel elkészítésének legjobb és ez esetben legalkalmasabb módja a kíméletes főzés és a párolás. Emellett az étel lehetőség szerint bővelkedjen tápanyagokban.

Fontos továbbá, hogy elegendő időt szánjon az étkezésre. Kerülje a gyomor túlzott megterhelését, inkább egyen többször kevesebbet a nap során. Ami pedig a leglényegesebb: hallgasson a szervezetére – megfigyelheti, hogy bizonyos típusú ételek fogyasztását mikor, vagy általában véve kell-e kerülnie. Az étkezés utáni gyomorfájdalom és más emésztőrendszeri panaszok csökkentése érdekében fontos, hogy alaposabban megvizsgálja az étkezési szokásait.

Házi praktikák gyomorfájdalom ellen

A külső tényezők, nem pedig szervi betegség által kiváltott funkcionális emésztőrendszeri zavarok során jelentkező hasi fájdalom kezeléséért Ön is sokat tehet. Az alábbi megoldások gyakran bizonyultak hatásosnak a táplálkozás vagy stressz által kiváltott panaszokra; segíthetnek a tünetek enyhítésében és megkönnyíthetik mindennapi életét:

Kerülje a stresszt, és csempésszen lazító pillanatokat a mindennapjaiba, például vegyen egy gyógynövényes, levendulás fürdőt, vagy használjon meleg vizes palackot – de a lassú, rövid séták is kikapcsolódást jelenthetnek. Ha a gyomra lázadni kezd, egy masszázs is rendkívül nyugtató hatással lehet rá: a tenyerét finoman odanyomva körözzön a gyomra fölött az óramutató járásával megegyező irányban néhány percig. Ez továbbhajtja a felgyülemlett levegőt és serkentheti az emésztést.

Próbáljon aktív maradni – az elegendő testmozgás igen lényeges az emésztőrendszeri tünetek szempontjából: a könnyű kocogás, az úszás vagy a biciklizés egyensúlyban tartja az emésztést, valamint székrekedés ellen is hatásos. A heti kétszeri testmozgás mindenki számára ajánlott.

Ahogy már szó volt róla, a helyes táplálkozás ugyancsak fontos: igyekezzen kerülni a magas zsírtartalmú, erősen fűszerezett, agyoncukrozott vagy túlzottan sós ételek fogyasztását, illetve minden olyan élelmiszert, amely problémákat okoz Önnek. Ügyeljen arra, hogy mindennap megigyon kb. két liter folyadékot, például tiszta vizet. A borsmentából, köményből, édesköményből, ánizsból és kamillából készített teák is jó hatással vannak az emésztésre.

A gyógynövényekkel általában jótékonyan csökkenthetők a funkcionális diszpepszia tünetei. Az Iberogast® 9 gyógynövény kombinációját tartalmazza. A természetes eredetű gyógynövénykivonatok egyedi kombinációjának köszönhetően a tápcsatorna számos részén egyszerre fejti ki a hatását (több támadáspontú), így a fájdalmat és a görcsöket is enyhíti.

Enyhülést hozó gyógykészítmények gyomorfájdalomra és emésztőrendszeri görcsökre

A gyomorfájdalom és gyomorgörcsök kezeléséhez mindenekelőtt ki kell deríteni a fájdalom okát, ezért alapos előzetes kivizsgálás szükséges. Ennek keretében az orvos kérdéseket tesz fel a fájdalommal és az életmódbeli szokásokkal kapcsolatban, valamint megvizsgálja a beteget. Gyomorgörcs esetén azonban a kiváltó ok nem mindig egyértelmű, és a tünetekért gyakran több tényező is felelős lehet.

Mi segíthet a gyomorfájdalom leküzdésében? A funkcionális emésztési zavarokkal kapcsolatos tünetek enyhítésére különösen alkalmasak az olyan készítmények, amelyek egyszerre több tünetet céloznak meg – az Iberogast® ilyen. Több, rendkívül jótékony gyógynövény hatását egyesíti.

Az Iberogast® segítségével a gyomorfájdalom mellett egyéb emésztőrendszeri panaszok is természetes módon kezelhetők. 12 éves kortól alkalmazható.

Az Iberogast® a következő gyógynövények kombinációját tartalmazza:

 • Keserű tatárvirág
 • Orvosi angyalgyökér
 • Köménytermés
 • Kamillavirágzat
 • Máriatövistermés
 • Citromfűlevél
 • Vérehulló fecskefű
 • Borsmentalevél
 • Édesgyökér

A gyomorfájdalmukra gyógyírt kereső betegek tehát bízhatnak az Iberogast® által nyújtott hatásos és jól tolerálható segítségben: egyrészt segít normalizálni az emésztőrendszer izomzatának aktivitását és csökkenti a gyomoridegek érzékenységét, ezáltal enyhítheti az étkezést követően jelentkező gyomorfájdalmat; másrészt nyálkahártyavédő hatásának köszönhetően csökkenti a gyulladást és védi a tápcsatornát.

Iberogast®

Az emésztőrendszeri zavarok általában nemcsak hogy rendkívül kellemetlenek és sokféle panasszal járnak, de a normális, mindennapi életet is gyakran megnehezítik. Szerencsére az Iberogast® segíthet: A kilenc gyógynövény kombinációja célba veszi az zavaró tüneteket.

AMIT AZ IBEROGASTRÓL® TUDNI ÉRDEMES >

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!