Máriatövis termés
(Silybi mariani fructus)

Máriatövis termés (Silybi mariani fructus)

Máriatövis termés (Silybi mariani fructus): a májat védő koronás növény

A máriatövis jól ismert, hatásos, természetes gyógyszere a májnak, köszönhetően a termésében és magjában található, szilimarin nevű komplex hatóanyagnak. A máriatövis a gyomor nyálkahártyáját is védi, emellett a szabad gyökök ellen is hat, és csökkenti a gyulladást.

Honnan származik, mire használatos a máriatövis?

A legenda szerint a máriatövis (Silybum marianum) neve a levelein látható, sajátos fehér, márványos mintára utal, amelyről úgy vélték, hogy Szűz Mária tejének nyoma. Amikor leszakítjuk, a máriatövis szára tejes, fehér nedvet ereszt. Vannak kultúrák, ahol Krisztus koronájának nevezik a vöröses-lilás virágok tövisszerű megjelenése miatt.

A máriatövis a Földközi-tenger vidékének sziklás hegységeiben őshonos, de évezredek alatt elterjedt, mára Észak-Amerikától KisÁzsián át egészen Ausztráliáig mindenhol találkozhatunk vele.

Ez a gyógynövény akár 1,5 méteresre is megnőhet, a százszorszép rokona, és nagy, lilás virága szerte a világon számos kert dísze. Vadon jellemzően meleg, napos helyen, tápanyagban gazdag talajon nő.

Az ókorban a máriatövist főleg zöldségként ismerték. Minden részét elfogyasztották nyersen vagy főzve; a gyökerét, a levelét, a szárát, és megfelelő tisztítás után még a szúrós virágzatát is. Ehető, ízletes termése miatt a máriatövist bizonyos helyeken vad articsókának is nevezik, a hegyes fészekpikkelyeket pont úgy fogyasztják, mint az articsókát.

A növény gyógyhatása csak a 19. század közepén vált széles körben ismertté. A máriatövist a népgyógyászatban hagyományosan májbetegségek (pl. hepatitis, májzsugor) és az epehólyag panaszainak kezelésére használták.

A máriatövis hatása az emésztőrendszerre

Manapság főként a 7 mm-es, szürkésbarna magokat, illetve ezek kivonatát használják. A máriatövis jól ismert, népi gyógyszere a májnak, köszönhetően a termésében és magjában (Silybi mariani fructus) található, szilimarin nevű komplex hatóanyagnak. A máriatövis a gyomor nyálkahártyáját is védi, emellett gyulladáscsökkentő hatással is bír.

A máriatövis más gyógynövényekkel kombinációban hozzájárul a több célpontú készítmények, mint például az Iberogast® hatásosságához. Ez a készítmény kilenc gyógynövényt tartalmaz, és olyan panaszokat enyhít, mint a puffadás, a hányinger, a teltségérzet és a hasi görcs.

TUDJON MEG TÖBBET A GYOMORFÁJDALOMRÓL >

Mariendistel

Érdekességek a máriatövisről

Tudta, hogy...

  • a máriatövis a Földközi-tenger térségében és Észak-Afrikában őshonos?
  • lila virágai júniustól szeptemberig nyílnak?
  • egyes helyeken a máriatövis gyomnövénynek számít? A növény kevesebb mint egy év alatt kifejlődik, és gyorsan elterjed.
  • a máriatövis szilimarinnak nevezett hatóanyagát flavonoidok alkotják?
Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!