Gyomorbántalom

Ein junger Mann im weißen Shirt und einer Sonnenbrille schaut nach links und lächelt, weil er keine Bauchschmerzen mehr hat.

Gyomorbántalom – amikor étkezés után mintha kövek lennének a gyomrában...

Szinte mindenki átesett már időről időre gyomorrontáson, amely olyan zavaró tünetekkel jár, mint a teltségérzet vagy émelygés kísérte gyomorfájdalom, és teljesen felboríthatja a napirendet. De hogyan jelentkeznek ezek a panaszok? Vagy ami még fontosabb: mit tehetnek az érintettek a gyomorbántalom megelőzése érdekében?

Mit jelent a gyomorbántalom?

A gyomorbántalom a has felső részén jelentkező fájdalmas vagy akár égő érzéssel, teltségérzettel és korai jóllakottságérzéssel jellemezhető. Ez nem egy önálló betegség, hanem számos olyan tünet összessége, amelyek gyakorta a beteg nem megfelelő étkezési szokásaira utalnak.

Ezek a tünetek tapasztalhatók gyomorfekély, gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz) vagy gyomornyálkahártya-érzékenység esetén is.

Gyomorbántalom esetén az emésztés rövid távon kárt szenved és erre a megfelelő tünetekkel figyelmeztet. A hasi tompa kellemetlen érzésen kívül általában a következő panaszok fordulhatnak elő:

 • puffadás,
 • égő érzés a gyomor felső részén,
 • hányinger vagy akár hányás,
 • erőteljes gyomorkorgás (éhségérzet nélkül),
 • gyomorfájdalom,
 • gyomorgörcsök,
 • savas felböfögés és
 • gyomorégés.

Mi okozza a gyomorbántalmat? 

A gyomorbántalom kiváltó okai rendkívül változatosak lehetnek, bizonyos esetekben akár több ok is felelős lehet egyszerre. Bár emésztőrendszeri betegség is állhat mögötte, a legtöbbször pusztán a túl sok étel fogyasztásának, a túl gyors evésnek vagy a stressznek a következménye. A gyomorbántalom leggyakoribb okai a következők:

 • Táplálkozás és étrend: a magas zsír- vagy cukortartalmú, megromlott, a beteg által nem tolerálható vagy nehezen emészthető ételek mind ugyanolyan hatást fejthetnek ki: a gyomor nem képes optimálisan előkészíteni a táplálékot az emésztéshez, illetve a lehető leggyorsabban szeretne megszabadulni a zavaró tényezőktől. Az étel elégtelen megrágásával vagy a nagy falatok fogyasztásával járó habzsoló, falánk evés hasonló eredményhez vezet.
 • Stressz: a stressz az emésztést is befolyásolhatja. A stresszhormonok energiával tölthetik fel a szervezetet az emésztőrendszeri működések visszaszorítása árán: hatásukra csökkenhet a gyomor mozgékonysága (motilitása). Ennek eredményeként a gyomorbántalmat előidéző alapbetegségek súlyosbodhatnak, különösen, ha ezt fáradtság vagy általában véve egészségtelen életmód is tetézi.

Egyes rendellenességek tünetei összetéveszthetők a gyomorbántaloméival, de valójában már fennálló betegségek fellángolásairól van szó:

 • Gyomornyálkahártya-gyulladás: ha gyomornyálkahártya-gyulladásban, más néven gasztritiszben szenved, előfordulhat, hogy külső tényezők, például baktériumok, stressz, illetve akár gyógyszerek szedése miatt a gyomra nem képes kellően megvédeni magát a saját emésztőnedveitől. A gyomornedvben lévő savak közvetlenül megtámadhatják a gyomor nyálkahártyáját, így válva felelőssé az Ön által tapasztalt tünetekért, amelyek összetéveszthetők a gyomorbántaloméival.
 • Ideges/túlérzékeny gyomor: némely ember tartósan tapasztalja a tüneteket, szervi betegség jelenléte nélkül. Az úgynevezett ideges/túlérzékeny gyomor vagy funkcionális diszpepszia egy olyan működészavar, amiben a gyomorban zajló normál folyamatok zavart szenvednek – a gyomor mozgásai nem megfelelőek, a gyomor idegei pedig túlérzékennyé válnak ezért akár egyébként jelentéktelen ingereket is fájdalomként érzékelünk. A „gyomorbántalom-szerű” érzést okozó tüneteket az étrend, a stressz, vagy akár az alváshiány is kiválthatja.

Ezért az Ön személyes, ismétlődő panaszait kiváltó okok kiderítése érdekében, ne habozzon, és szükség esetén forduljon orvoshoz. Jó, ha tüneteit lehető legegyértelműbben tudja számára jellemezni így azok mélyreható elemzése után tájékoztatást fog kapni a megfelelő kezelési ajánlásokkal kapcsolatban.

Hogyan különböztethető meg egymástól a gyomorbántalom és a funkcionális diszpepszia?

A gyomorbántalom és az ideges/túlérzékeny gyomor (funkcionális diszpepszia) tünetei eléggé hasonlóak, ezért fontos különbséget tenni közöttük. A funkcionális diszpepszia egy krónikus (nem csak átmenetileg, hanem tartósan fennálló) működészavar. Három egymást követő hónap során havonta több mint hét napig tart,és bármely tünet legalább hat hónapja jelentkezett először. A funkcionális diszpepszia legjellemzőbb tünetei közé tartozik a korai jóllakottságérzés vagy az evés közben túl gyorsan jelentkező teltségérzet; a gyakran előforduló teltségérzet; a zavaró felhasi fájdalom és égő érzés. A funkcionális diszpepszia tünetei fokozatosan súlyosbodhatnak, előjöhetnek és elmúlhatnak, vagy egy időre tartósan fennmaradhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a funkcionális diszpepszia semmilyen konkrét fizikai betegséggel nem kapcsolható össze. Szintén nem áll összefüggésben az élettani működésekkel (pl. a menstruációs ciklussal, bélmozgásokkal vagy a táplálkozással), gyógyszerekkel vagy toxinokkal sem.

Mint fentebb említettük, az egyszerű gyomorbántalom gyakran magától megszűnik néhány óra alatt, anélkül, hogy orvosi beavatkozásra lenne szükség. De ha a tünetei rosszabbodnak vagy gyakrabban jelentkeznek, kérjen tanácsot az orvosától.

Hogyan enyhíthető a gyomorbántalom?

Az, hogy mi lehet tenni a gyomorbántalom ellen, elsősorban a hátterében álló kiváltó októl függ. Néhány beavatkozással azonban mindenképpen enyhíthetők a zavaró tünetek:

 • Étkezzen megfelelően: a tünetek fennállásakor különösen fontos a gyomorkímélő étrend, de ajánlott az étkezési szokásokat általában is ennek megfelelően alakítani. A legjobb, ha több, kisebb étkezést iktat be a nap során, és lassan eszik, miközben odafigyel az étel alapos megrágására.
 • A meleg jót tesz: a gyomra és a saját maga lenyugtatását is megkönnyítheti, ha kellemes meleggel segíti az ellazulást. Használjon például meleg vizes palackot vagy meggymaggal, cseresznyemaggal töltött párnát.
 • Őrizze meg nyugalmát: a gyomorbántalomból való kilábalás érdekében teremtsen alkalmat a regenerálódásra. Az izgalom és a stressz általában sem tesz jót sem a léleknek, sem az emésztésének, ezért fontos, hogy egyértelmű határokat szabva és ezt rendszeressé téve korlátozza a mindennapi stresszt.

Iberogast®

Az emésztőrendszeri zavarok általában nemcsak, hogy rendkívül kellemetlenek és sokféle panasszal járnak, de a normális, mindennapi életet is gyakran megnehezítik. Szerencsére az Iberogast® segíthet: A kilenc gyógynövény kombinációja célba veszi az zavaró tüneteket.

AMIT AZ IBEROGASTRÓL® TUDNI ÉRDEMES >

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!