Hányinger

Eine junge Frau mit langem geflochtenem Zopf und einem weißen Top schaut lächelnd nach rechts nachdem sie gut mit ihrem Reizmagen umgehen kann.

Hányinger – alapvető védekező reflex

Amikor egy bizonyos enyhe, kellemetlen érzés terjed szét a gyomorban, megkondulnak a vészharangok: aki hányingert (émelygést) tapasztal, az folyamatosan úgy érzi, hogy mindjárt hányni fog. A hányingerrel járó tünetek súlyosságától függően a mindennapi feladatok terhessé válhatnak. A hányinger kezelése azonban gyakran nehézségekbe ütközik, a kiváltó okok pedig sokfélék lehetnek.Mégis, mik lehetnek azok? És hogyan lehet megszabadulni a hányingertől és a hányástól?

Ami a hányingert okozza

Az érintett számára talán zavaró a hányinger, de valójában nagyon hasznos dolog: egyértelmű, figyelmeztető jelzésként félreérthetetlenül tudatja a testével, hogy valami nincs rendben. Ha a gyomor vagy a vékonybél felső szakaszai riadót fújnak (például a táplálékban lévő irritáló anyagok miatt), az hányinger formájában jelentkezhet. Az érintett émelyegni kezd, és tudatosul benne, hogy (különösen) óvatosnak kell lennie: a jövőben kerülnie kell ezt a gyomorirritációt kiváltó tényezőt. Sok esetben a hányinger előre jelzi a későbbi hányást.

A szervezet megjegyzi ezt az emésztőrendszeri érzékenységet. Annak érdekében, hogy megvédje magát a káros hatásoktól, olyan mechanizmusokat alakított ki, amelyekkel a lehető leghamarabb képes megszabadulni a szennyező anyagoktól, a kórokozóktól, illetve a kellemetlen ingerektől. Egyfelől az emésztőrendszerbe került káros tartalmak a hasmenés révén a lehető leghamarabb el tudnak távozni, másfelől a hányással a káros anyagok még azelőtt eltávolíthatók a szervezetből, hogy bekerülnének az emésztés folyamatába.

Mik a hányásra utaló korai jelek?

A hányinger nem feltétlenül jelenti azt, hogy hányni is fog. A gyomrot és a beleket irritáló tényező gyakran magától megszűnik. Ha ez nem következik be, akkor gyorsan kialakulhat a nyugtalanító érzés a gyomorban. A hamarosan bekövetkező hányást általában egyértelműen jelzik az alábbi beharangozó jelek:

 • Sápadt arc
 • A hányinger fokozódása
 • Hideg verejtékezés
 • A nyáltermelés hirtelen fokozódása – ezzel a szervezet a fogakat védi az agresszív gyomorsavtól

Különösen az utolsó jelre igaz, hogy csak néhány pillanattal előzi meg a hányást.

A hányinger és hányás okai

A hányinger és a hányás a szervezet alapvető védekező funkciói közé tartozik. A kiváltó ingerek és a belső folyamat pontosan összehangoltak. Például, ha valamilyen undorító bűzt érzünk, az orr szaglóidegei gyorsan továbbítják az információt az agy hányásközpontjába. Ugyanez történik, amikor a gyomor és a vékonybél idegvégződései gyanús anyagokkal találkoznak az emésztés során: azonnal ingerületeket küldenek a hányásközpontba, az érintett pedig émelyegni kezd. Ha az inger átlép egy bizonyos küszöböt, a hányásközpont reagál: összehangolódik a légzőközponttal, valamint a szív- és érrendszerrel, és mind a belek izomzatát, mind a rekeszizmot heves összehúzódásra utasítja. A gyomor és a vékonybél tartalma így nagy erővel préselődik ki a testből – az érintett hányni kezd.

A hányingernek vagy akár a hányásnak számtalan kiváltó ingere és oka van, amelyek az enyhe, könnyen orvosolható kiváltó ingerektől a súlyos, esetleg azonnali orvosi ellátást igénylő okokig terjednek:

 • Undor érzése​
 • Stressz
 • Tengeribetegség​​
 • Koffein, nikotin és alkohol fogyasztása​​
 • Migrén
 • Fertőzések​​
 • Gyomornyálkahártya-gyulladás​​
 • Táplálékintolerancia
 • Funkcionális emésztőrendszeri betegségek, például gyomornyálkahártya-érzékenység​
 • Kólika​​
 • Vesemedence-gyulladás​
 • Vakbélgyulladás​

Mindezek és még számos más tényező is felelős lehet a hányinger kialakulásáért. Mindenesetre a hányinger és a hányás annak a jele, hogy valami nincs rendben a szervezetben,tehát ne hagyja figyelmen kívül ezeket a figyelmeztető jelzéseket.

A krónikus, tartós vagy visszatérő hányinger okai

A krónikus, tartós vagy visszatérő hányingernek számos oka lehet. A leggyakrabban említett ok a terhesség. De az allergiák, a táplálékintolerancia vagy az olyan rendellenességek, mint az ideges/túlérzékeny gyomor (funkcionális diszpepszia) és az irritábilis bél szindróma is járhatnak visszatérő hányingerrel. Gyakran jelentkezik hányinger az étel lenyelése után, és ez az oka annak, hogy a krónikus hányingerben szenvedőknél azonnali szorongás alakul ki az étkezéssel kapcsolatosan. Egyesek annyira lefogynak a krónikus hányinger miatt, hogy anorexiásnak tekinthetők, de valójában nem azok.

Az okok azonban nem mindig az emésztőrendszerben keresendők. A gyakori kiváltó ingereken kívül a vesék, a szív betegségei vagy a magas vérnyomás is okozhatnak hányingert – ezért fontos, hogy ismétlődő hányinger esetén orvoshoz forduljon.

Krónikus hányinger a következő tényezők fennállásakor diagnosztizálható:

 • A hányinger zavaró (elég súlyos ahhoz, hogy hatással legyen a szokásos tevékenységekre), hetente legalább egy nap előfordul, és/vagy hetente egy vagy több alkalommal hányás következik be.
 • Kizárható az önhánytatás, a táplálkozási zavar, a gyomortartalom visszaöklendezése vagy a rumináció („kérődzés”).
 • Nincs olyan szervi, szisztémás vagy anyagcsere-betegség fennállására utaló bizonyíték, ami a rutinvizsgálatok során (beleértve a felső szakasz endoszkópiás vizsgálatát is) valószínűsíthetően magyarázná a tüneteket.

A hányinger és más tünetek együttes jelentkezése

A hányinger számos más emésztőrendszeri tünettel, például a savas refluxszal, böfögéssel, gyomorégéssel és sok minden egyébbel is társulhat.

A reflux „visszafolyást” jelent; jelen esetben ez azt, hogy a gyomortartalom részben visszaáramlik a nyelőcsőbe. A refluxszal gyakran társul hányinger, de ez számos tényezőtől és az egyéni érzékenységtől is függhet. A gyomor és a nyelőcső közötti záróizmokkal kapcsolatos problémák gyakoriak, de maga a reflux jelensége bizonyos mértékig normális. Egyszerű megfogalmazásban: a visszafolyó gyomornedv irritálhatja a nyelőcső falában lévő idegvégződéseket, amik ezt követően jelzést is küldhetnek a hányásközpont felé. Minél érzékenyebbek az idegvégződések, annál erősebben reagálnak az ingerre.

A hányinger gyakran más emésztőrendszeri betegségekkel és panaszokkal egyidejűleg fordul elő, például a következőkkel:

 • Savas reflux (a fent leírtak szerint)
 • Gyomorégés
 • Böfögés
 • Gyomornyálkahártya-érzékenység
 • Hasi nyomásérzés
 • Gyomorbántalom
 • Vesebetegség
 • Májgyulladás (hepatitisz)
 • Szívelégtelenség
 • Magas vérnyomás
 • Agy- vagy gerincvelői daganat​

Ezek a tünetek lehetséges, hogy hányingert okoznak, de nem feltétlenül. Forduljon orvoshoz, ha tartósan hányingert tapasztal (hetente legalább egy napon fordul elő, és/vagy hetente egy vagy több alkalommal hányás következik be), vagy ha egyéb tünet, például súlyos gyomor-bélrendszeri fájdalom is kíséri azt. Az orvosok azonosítani tudják ennek okát, és megkezdik az Ön számára legmegfelelőbb kezelést.

Hányinger a terhesség során – első és utolsó trimeszter

A hányinger gyakori a terhesség első heteiben. Általában a terhesség 7. hetétől kezdve jelenik meg és körülbelül a 20. hetéig tart, de a szervezetben található hormonok és a méhre ható terhelés hatására később, a terhesség 31. hetét követően is előfordulhat.

A terhesség során fellépő hányingert a következők segíthetnek leküzdeni:

Ossza el egyenletesen a napi étkezéseket, csökkentve ezáltal a gyomor terhelését.
Fogyasszon továbbra is sok folyadékot, és gondoskodjon a szervezete számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok beviteléről. Hányinger esetén segíthet a szénsavmentes víz és a gyógynövényteák, például a kamilla- és a mentatea fogyasztása, ami enyhíti a gyomorrenyheség érzését.

 • Az étkezések során fogyasszon kisebb adagokat. Könnyen emészthető táplálékok például a következők:
 • Aszalt gyümölcsök
 • Sós kekszek
 • Kétszersültek
 • Banán
 • Gyömbér

Ha gyógyszerekkel szeretné enyhíteni a panaszait, azt előzetesen mindig beszélje meg az orvosával.

Házi gyógymódok hányinger ellen

Érdemes megpróbálkozni a (nem komoly okok kiváltotta) hányinger házi gyógymódokkal történő kezelésével.

A kávé, az alkohol, a nikotin és a savanyú gyümölcslevek, például a narancslé fogyasztásának csökkentése segíthet. Az édeskömény nyugtató hatást fejt ki a gyomorra. Amikor a teltségérzet okozza a hányingert, a kömény értékes összetevői képesek enyhíteni a gyomorpanaszokat.

A főtt sárgarépa rengeteg rostot tartalmaz, és a népi gyógyászatban úgy emlegetik, mint ami megköti a belekben található méreganyagokat, ezáltal hozzájárulhat a hányinger gyorsabb csökkenéséhez.

A több folyadék – például egy csésze meleg borsmentatea, kamillatea vagy gyömbértea, vagy egy frissen vágott citromszelettel ízesített pohár víz – fogyasztása is hasznos lehet.

A friss levegő – egy rövid séta a szabadban vagy az ablakok kinyitása – is segíthet a hányinger leküzdésében.

Természetesen mindig az a legjobb, ha teljesen elkerüljük a hányinger kiváltó okait, amennyiben ismerjük azokat. Nem minden házi gyógymód bizonyul hatásosnak az összes érintett esetében – az emberek különbözőek, és mindenki másképp reagál a kezelésekre.Ezért tanácsos próbálkozni, és ha megtalálta a saját maga számára megfelelő gyógymódot, alkalmazza, amint a hányinger első jeleit tapasztalja.

Hogyan kell helyesen kezelni a hányingert?

Hogyan kell helyesen kezelni a hányingert?

Ajánlatos felkeresni az orvost, ha a tünetek súlyosbodnak, több napig tartanak, vagy ha egyéb tünet, például az emésztőrendszerben jelentkező súlyos fájdalom is kíséri azokat. A betegség lefolyásának leírása és fizikális vizsgálatok révén könnyebben meghatározható a hányinger konkrét oka.

A hányinger további kezelése során ne csak a tünetei enyhítésére törekedjen, hanem célozza meg a mögöttes kiváltó ingereket. Az Iberogast® enyhíti a funkcionális diszpepszia tüneteként jelentkező hányingert. A növényi kivonatokat tartalmazó oldat megnyugtatja a gyomor túlérzékeny idegeit, védi a gyomor nyálkahártyáját.

Iberogast®

Az emésztőrendszeri zavarok általában nemcsak hogy rendkívül kellemetlenek és sokféle panasszal járnak, de a normális, mindennapi életet is gyakran megnehezítik. Szerencsére az Iberogast® segíthet: A kilenc gyógynövény kombinációja célba veszi az zavaró tüneteket.

AMIT AZ IBEROGASTRÓL® TUDNI ÉRDEMES >

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!