Köménytermés
(Carvi fructus)

Köménytermés (Carvi fructus)

Köménytermés (Carvi fructus): a konyhaművészetben és azon túl

Az emésztési problémákra az egyik legfontosabb természetes gyógyír a fűszerkömény, az édesköménnyel rokon gyógynövény. A fűszerköményt számtalan étel ízesítésére használják, a sült burgonyától a savanyú káposztán át egészen a kenyérig. De a fűszerkömény nemcsak az íze miatt különleges, hanem enyhe lazító hatása révén a nehezen emészthető, puffasztó, magas zsírtartalmú ételek is könnyebben emészthetővé válnak.

Az Iberogastban® a köménytermés az emésztőrendszer tónusának fokozásához járul hozzá.

A perzsa köményként is ismert növény a Közel-Keleten, Európában és Észak-Amerikában őshonos. A név eredete erősen vitatott, mind a görög (karon), mind a szanszkrit (karavi) megnevezés más (kömény, édeskömény) fajokra is használatos volt.

A kömény hatása az emésztőrendszerre

A kömény számos kedvező hatással bír: görcsoldó hatású, valamint enyhíti a fokozott gázképződést és a teltségérzetet is.

Az európai fitoterápiás szakmai társaságok szervezete (European Scientific Cooperative on Phytotherapy, ESCOP) hivatalosan is elismeri a kömény hatásosságát a gyomorpanaszok és a kólikában szenvedő gyermekek fokozott gázképződése ellen.

A kömény értékes összetevői serkentik az emésztést, de az emésztőrendszeri gyulladások ellen is hatásos. Az Iberogastban® található köménytermés hozzájárul a készítmény gyulladáscsökkentő és nyálkahártyavédő hatásához.

A GYOMORNYÁLKAHÁRTYA >

Az első bizonyítékok a köménymag használatáról

Fontos megjegyezni, hogy a köménymag valójában nem mag. A kömény termése kaszattermés – egyszerű, száraz, egymagvú termésről van szó. Az első bizonyítékok a kömény használatáról i. e. 3000-ből valók: az ebből az időből származó házak alapjaiban találtak szárított köménytermést. Az első írásos feljegyzés kb. i. sz. 200-ból származik, ez az Apicius néven is ismert római receptgyűjtemény, a De re coquinaria (A konyhaművészetről).
 

kömény

Érdekességek a köményről

Tudta, hogy...

  • a köménynek a középkorban misztikus hatást tulajdonítottak? Például a nyakban, zacskóban viselt köményről úgy tartották, megvéd az ártó szellemektől.
  • a kömény Németországban az egyik legelterjedtebb vadon termő gyógynövény?
  • csak a félhold alakú, barna, erős illatú köménytermés használható fűszerként?
  • a növény az enyhén meszes, tápanyagban gazdag talajt kedveli? Ezenkívül megél a sivárabb füves területeken, az út mentén és napos, védett helyeken.

Tekintse meg itt, milyen gyógynövények találhatók az Iberogastban®!

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!