Kamillavirágzat
(Matricariae flos)

Kamillenblüten mit der Zahl zwei

Kamillavirágzat (Matricariae flos): sok mindenre jó

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria recutita) a nyugati világ egyik leggyakrabban használt gyógynövénye. Szinte nincs, aki ne ismerné kellemes, visszafogott illatát. A kamillavirágzatot az egész világon használják gyógyászati célokra, és ez nem véletlen: a virág gyógyító hatása évezredek óta ismert. A gyulladással összefüggő emésztőrendszeri panaszoktól a bőrirritációig a kamillavirágzat tünetek egész sora esetén kiváló választás.

Honnan származik és mi mindenre használják a kamillát?

A kamilla gyakran vadon terem, a talajhoz közel – manapság gyakran megtaláljuk városi fűszernövénykertek közelében. A kamillát évezredek óta használják a gyógyászatban, már az ókori Egyiptomban, Rómában és Görögországban is ismerték. Az idők során számos betegség kezelésére használták, a teljesség igénye nélkül említhetjük a torokfájást, a hörghurutot, az ínygyulladást, az álmatlanságot és a gyomorfekélyt.

Akár kivonat készül, akár tea vagy más készítmény, minden a fehér és sárga virágzattal kezdődik: ezt szárítják és ebből állítják elő a különböző kiszereléseket – még egy kékes színű olaja is létezik, amely gyulladáscsökkentő hatású, és gátolja a baktériumok elszaporodását.
Egyszerű szájvízként is alkalmazzák szájüregi sebek és fogínygyulladás kezelésére.
Bőrirritáció esetén kenőcsként is használatos.

A kamillavirágzat hatása az emésztőrendszerre

Nem véletlen, hogy a kamillavirágzatot már akkor is használták emésztőrendszeri panaszok kezelésére, amikor a piramisok épültek, és a kamilla nem ok nélkül fontos összetevője az Iberogastnak®. Azért van ez, mert a kamillavirágzat nyálkahártyavédő és gyulladáscsökkentő hatású, ugyanakkor a gyomor mozgásait is helyreállítja, beindítja.

Ezenkívül a kamillavirágzat a gyomorsav termelését is szabályozza. Gyulladáscsökkentő tulajdonságával jótékonyan hat a bőrirritációra, mindenféle nyálkahártya-gyulladásra, és meghűlés esetén inhaláláshoz is kiváló. Terpenoid- és flavonoidtartalma hozzájárul gyógyhatásához.

A GYOMORNYÁLKARTYA >

Kamillavirágzat

Érdekességek a kamilláról

Tudta, hogy...

  • a kamilla nagyon hasonlít néhány rokon kamillafajhoz, például a római kamillához? Az utóbbit ritkán használják gyógyászati célra.

  • a kamillavirágzatot már az ókori Egyiptomban is ismerték, a sárga fészek és a fehér szirmok miatt Ré napisten virágának tartották?

  • a kamilla, mint gyógynövény az ókori görögöknek köszönheti jó hírét?

  • Dél- és Kelet-Európában, illetve a Közel-Keleten őshonos? Mostanra azonban egész Európában, Észak-Amerikában, sőt Ausztráliában is elterjedt.

  • a kamilla a tápanyagban gazdag vályog- és agyagtalajt kedveli?

  • a gyakran elágazó szárú növény 25–125 cm-re nő meg?

  • számos fajtája alakult ki, köszönhetően annak, hogy a 20. század végétől nagy mennyiségben termesztik gyógyászati célra?

Tekintse meg itt, milyen gyógynövények találhatók az Iberogastban®!

Iberogast

Kipróbálná az Iberogastot?

Vásárolja meg online vagy közvetlenül a patikákban

AZ IBEROGAST® BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER A FUNKCIONÁLIS DISZPEPSZIA TÜNETEINEK ENYHÍTÉSÉRE. KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!