Gyakran ismételt kérdések (GYIK) az Iberogastról

9 gyógynövénykivonat hatását ötvözi.

Kérdése van az Iberogast® készítménnyel kapcsolatban? Itt találja a válaszokat az Iberogasttal® kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.

iberogast-gyik
 • A folyadékok, mint az Iberogast® rendelkeznek bizonyos előnyökkel a tablettákkal szemben:

  • Néhányan kellemetlennek vagy nehéznek találják a tabletták lenyelését, nekik jó választás lehet az Iberogast®. Így a gyermekek és az idősek általában kedvelik a folyadék formát.
  • A folyadékokat a szervezet általában gyorsabban és könnyebben felszívja, mint a tablettákat. Az Iberogast® éppen folyadék formájának köszönheti, hogy gyorsan felszívódik.
 • Az Iberogast® gyógynövény ízű, néhányan enyhén keserűnek érzik. Az ízt a kilenc gyógynövény kivonata adja, ezek azok, amelyeknek az Iberogast® hatásossága köszönhető. Ezek a keserű tatárvirág, az angyalgyökér, a kamillavirág, a kömény  a máriatövis, a citromfű, a borsmenta, a vérhulló fecskefű és az édesgyökér.

  Számos összetevő jellegzetes ízét ismerheti - például a kamilláét. Az Iberogast® néhány összetevőjének enyhén kesernyés az íze. Ennek oka, hogy olyan anyagokat tartalmaznak, amik a természetben is keserűek - ezek segítik az emésztést és enyhítenek bizonyos emésztési panaszokat. A készítmény íze azonban összkességében egyedi. Az egyes emberek más és más ízeket ismernek fel, illetve részesítenek előnyben.

 • Az Iberogast® néhány összetevőjének keserű íze van, ilyen az Iberis amara, más néven keserű tatárvirág is. Az Iberogast® nevét erről a gyógynövényről kapta. Ne feledje, a keserű néha jobb. A gyomra hálás lesz, ha Iberogastot® használ, mivel enyhülést nyújt emésztési panaszaira.

  Ha nem szereti a keserű ízt, édes teában vagy gyümölcslében is feloldva is beveheti az Iberogastot®.

 • Az Iberogast® az emésztési panaszok súlyosságától és időtartamától függően mindaddig alkalmazható, amíg szükség van rá.. Ha nem biztos abban, hogy hosszabb ideig kellene-e  szednie az Iberogastot®, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

  A tünetek elmúltával vagy jelentős enyhülésével hagyja abba az Iberogast® szedését. Amennyiben hét napig történő folyamatos alkalmazás után sem enyhülnek tünetei, forduljon kezelőorvosához.

  Egy olyan krónikus állapot, mint  a funkcionális diisszpepszia általában tartós, hosszú távú kezelést igényel. Még nem találták meg a gyógymódját, de nincs szigorú korlátozás arra vonatkozóan, mennyi ideig alkalmazható az Iberogast® az ehhez kapcsolódó emésztési panaszok kordában tartására és megbízható enyhítésére.

 • Igen, egy kevés folyadékban elkeverve kell bevenni. Sokan langyos vagy hideg vízbe vagy gyümölcslébe teszik. Gyógynövényből készült teában vagy gyümölcsteában is feloldhatja. A hígításra használt oldat ne legyen 25 °C-nál melegebb.

 • Az Iberogast® „túladagolásával” kapcsolatos vizsgálatokban nem találtak toxikus hatásokat magas adagok esetén sem, és az Iberogast® véletlen túladagolása esetén sem észleltek negatív kimenetelt.

  Ha az ajánlott adagnál több Iberogastot® vesz be, győződjön meg arról, hogy a következő alkalommal helyes adagot vesz be. Olvassa el a betegtájékoztatót, hogy megtudja, mi az Ön számára megfelelő adag.

  Ha rendszeresen több Iberogastot® vesz be, mint az ajánlott, vagy nem biztos az Iberogast® megfelelő adagjában, kérjen tanácsot orvosától.

 • Nem. A „telítő dózis” azt jelenti, hogy nagyobb adagot alkalmaz az első alkalommal. Ez az Iberogast® esetén nem szükséges.

  Emésztési panaszoktól szenvedő felnőtteknek az ajánlott adag naponta legfeljebb háromszor 20 csepp Iberogast®  hasi fájdalom, görcsök, teltségérzet, puffadás és hányinger esetén. Ez elég a tünetek hatásos enyhítéséhez, nincs szükség magasabb „telítő adagra”.

 • Az Iberogast® 12 éves kor felett alkalmazható. 12 éves vagy idősebb serdülők egyszerre 20 cseppet vegyenek be.

 • Terhességben a hormonális változások megzavarhatják a gyomor és a gyomor-bélrendszer működését. Az Iberogast® terhesség és szoptatás alatti alkalmazásáról korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, ezért ilyenkor elővigyázatosságból kerülendő. Terhesség vagy szoptatás esetén az Iberogast® alkalmazása előtt beszéljen orvosával.

 • Az üveg felbontása után az Iberogast® 8 hétig marad „stabil". 8 hét után ne használja, mert ennyi idő után már előfordulhat, hogy veszít hatásosságából. Ennek oka, hogy ezután már előfordulhat, hogy megindul a 9 gyógynövény összetevő természetes elbomlása, vagyis az Iberogast® felbontás után csak 8 hétig tartalmazza őket garantáltan a csomagoláson jelzett koncentrációban.

 • Ne használja az Iberogast® készítményt az üveg felbontása után 8 héttel. Ez után már nem marad „stabil”, és előfordulhat, hogy kevésbé hatásos.

  Ennek oka, hogy 8 hét után már előfordulhat, hogy megindul a  a 9 gyógynövény összetevő természetes elbomlása, vagyis azüveg felbontása után csak 8 hétig vannak jelen garantáltan a csomagoláson jelzett koncentrációban.

 • Az alkohol a folyékony halmazállapotú gyógynövényalapú gyógyszerek szükséges összetevője, mert segít az értékes gyógynövényi alkotóelemek kivonásában. Az Iberogastban®  az alkohol „oldószerként” funkcionál, megőrzendő  az Iberogastot® oly hatásossá tevő  kilenc gyógynövény kivonatát.

  Az Iberogast® alkoholtartalma (31 térfogatszázalék) elsőre magasnak tűnhet, de egyetlen felnőtt adag, tehát 20 csepp csupán 0,24 g alkoholt tartalmaz. Összehasonlításként számos mindennap fogyasztott élelmiszer és ital tartalmaz kis mennyiségben, de magasabb térfogatarányban alkoholt. Egy pohár almalé 0,3-0,7 g; egy szelet rozskenyér pedig 0,3-0,4 g alkoholt tartalmaz.

 • Az Iberogast® előállítása során a Bayer ugyanazokat a gyártási szabványokat alkalmazza, amelyeket az összes többi gyógyszere gyártásánál is. Az Iberogast® egy szabadalmaztatott gyártási eljárással készül, és csakúgy, mint minden más gyógyszer, megfelel a GMP szabványoknak.

  Az Iberogast® a legszigorúbb gyógyászati szabványoknak megfelelően készül, speciális növénytermesztési és -feldolgozási folyamatok során. Gyógynövényt tartalmazó gyógyszerészeti termékek előállításakor  a hatásosság fenntartása érdekében fontos a kifinomult hatóanyag-kivonási módszerek valamint a kipróbált és bevált begyűjtési eljárások alkalmazása. Az Iberogast® gyártása nagymértékben standardizált, így biztosított, hogy modern, több támadáspontú termék kerüljön a felhasználókhoz.

  • Igen, ugyanis az Iberogast® egy adagjában található alkoholmennyiséget szervezetünk 2-3 perc alatt lebontja.
  • Az Iberogast® egy adagjában található alkoholmennyiség hatására a vér maximális alkoholszintje alacsonyabb a hitelesített  rendőrségi szondák pontossága alapján kimutatható alsó határnál.
  • Az Iberogast® nem befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.
 • Nagyon ritkán (kevesebb, mint 1:10 000 gyakorisággal) előfordulnak allergiás reakciók, azaz bőrtünetek, viszketés, nehézlégzés. Ilyenkor azonnal abba kell hagyni az Iberogast® szedését.

  Természetesen, ha Ön ismerten allergiás bármelyik összetevőre, akkor ne szedjen Iberogastot®.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!